Educație Social

Ligia Deca, despre apariția subiectelor de BAC pe internet: „Fotografiile au fost realizate cu camere microscopice situate, eventual, în nasture”

schedule 29 iun. 2023, 14:25

Ligia Deca, despre apariția subiectelor de BAC pe internet: „Fotografiile au fost realizate cu camere microscopice situate, eventual, în nasture”
LCV / Shutterstock

Mai multe fotografii cu subiectele de la examenele de Bacalaureat au apărut pe internet chiar în momentul desfășurării examenului. După această situație, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că acestea au fost făcute "cu camere microscopice situate, eventual, în nasture".

Ministrul Educației, despre pozele apărute pe internet cu subiectele de la BAC

Ministrul Educației, Ligia Deca, a venit cu o reacție după ce în mediul online au apărut poze cu subiectele de la examenele de Bacalaureat chiar în timpul desfășurării probelor. Aceasta spune că au fost stabilite centrele din care s-a produs scurgerea de informații. Ministrul spune că tehnologia le pune piedici tot mai grave în a organiza examenele cinstit.

"În fiecare astfel de caz noi am identificat centrele din care subiectele au fost făcute publice, pentru că acele foi de examen au un watermark care menţionează numărul centrului, în fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor, în unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri am înţeles că Parchetul s-a sesizat. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează în unele cazuri, din păcate, afectând integritatea examenelor naţionale", a afirmat Deca.

Ministrul Educației spune că este foarte greu să fie depistate aceste dispozitive moderne prin care se pot transmite informații în exterior, comisiile nu pot depista aceste tehnologii. Chiar și așa, subiectele de la examene au fost publicate după ce elevii au intrat în săli, iar acest lucru înseamnă că nu a fost afectată integritatea examenelor.

Ministrul presupune că fotografiile au fost realizate cu camere foarte micuțe care au fost ascunse în nasturii de la îmbrăcăminte.

"Înţeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice situate, eventual, în nasture. E vorba despre căşti care se află tot aşa la nivelul urechii şi sunt foarte greu de detectat de către comisii. În astfel de cazuri avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situaţii, însă, aşa cum spuneam, în fiecare caz subiecte au ieşit în spaţiul public în timpul examenului. Niciodată înainte ca elevii să intre în săli subiectele nu au fost publice, deci nu a fost afectată integritatea Evaluării naţionale sau a examenului de Bacalaureat. Acolo unde ele au ieşit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educaţiei am realizat anchetă şi s-au luat măsuri", a transmis Deca.

Ministrul Educației a anunțat că se va face o analiză la nivelul instituţiilor statului pentru a stabili metode prin care se pot prevenite astfel de lucruri în viitor.

"Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestui tip de echipamente trebuie să găsim alte modalităţi de prevenţie", a menţionat Ligia Deca.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---