Social Educație

Testarea elevilor antidrog în școli a fost respinsă. Cum poate fi totuși făcută dacă există suspiciuni

schedule 03 oct. 2023, 09:10

Testarea elevilor antidrog în școli a fost respinsă. Cum poate fi totuși făcută dacă există suspiciuni
Foto: Mircea Moira/Shutterstock

Testarea antidrog în masă a elevilor a fost respinsă. Conform experților Ministerului Sănătății, aceasta poate fi făcută doar în centre specializate, nu la școală. Totuși, dacă există suspiciuni, testarea poate fi cerută de școală sau de poliție. 

Testarea antidrog a tuturor elevilor din România a fost respinsă

În prezent, propunerile sunt ca în acest proiect să fie implicate și Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și să fie înștiințate de refuzurile părinților atunci când se pune problema testării antidrog a elevului.

Este vorba doar despre propuneri. Urmează să vedem cum se vor concretiza, fiindcă discuțiile continuă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că va deschide în fiecare județ un astfel de centru de testare. 

De asemenea, s-a discutat și despre testarea fie din salivă, fie din urină, însă doar în laboratoare specializate. De cealaltă parte, trebuie să existe și acordul minorului, cât și acordul părintelui.

Se pune accent și pe prevenție, iar ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că tot mai mulți elevi trebuie să aibă acces la opționalul pentru sănătate pentru a înțelege mai bine riscurile la care se expune. 

Problema drogurilor în școli va fi pusă și pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), cel mai probabil la finalul acestei luni. 

Dezbaterile legate de consumul de droguri în rândul tinerilor s-au intensificat în ultima perioadă, după ce Vlad Pascu, un șofer de 19 ani, aflat sub influența substanțelor interzise, a accidentat mortal doi tineri în stațiunea 2 Mai

Polemicile s-au întețit după ce Prefectura Capitalei a lansat, săptămâna trecută, două propuneri legate de testarea antidrog a elevilor și prezentarea unei adeverințe la începutul anului școlar din care să reiasă, pe baza analizelor de sânge, că elevul nu a consumat droguri.

Totodată, Prefectura Capitalei a propus și introducerea de cursuri antidrog în curricula școlară. La finalul săptămânii precedente, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a transmis, după terminarea anchetei în cazul tragediei din 2 Mai, că este analizată posibilitatea testării antidrog de către cadrele medicale în cazul elevilor care prezintă semne semnificative ale consumului de droguri. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---