Externe

Eșec repetat în testarea rachetei nucleare Trident a Marii Britanii

schedule 21 feb. 2024, 09:25

Eșec repetat în testarea rachetei nucleare Trident a Marii Britanii
https://pixabay.com/photos/rocket-launch-rocket-take-off-67643/
Regatul Unit confruntat cu eșecul testului rachetei Trident, cu propulsia cedând imediat după lansare. Incidentul reprezintă o jenă majoră.

Regatul Unit se confruntă cu un nou eșec în cadrul programului său de arme nucleare, după ce un test recent al rachetei Trident a eșuat. Incidentul a avut loc în timpul unei lansări de testare din submarinul HMS Vanguard, situat în largul coastei de est a Statelor Unite, conform rapoartelor BBC și News.ro.

Sistemele de propulsie ale rachetei au cedat imediat după lansare, determinând racheta să cadă în ocean în apropierea locului de lansare. Acest eveniment marchează a doua oară când Marea Britanie înregistrează un eșec în testarea rachetelor Trident, după un incident similar petrecut în 2016.

Rachetele Trident, care transportă focoasele nucleare ale națiunii, sunt considerate arma de ultimă instanță a Marii Britanii. Costul ridicat al acestor rachete, estimat la aproximativ 17 milioane de lire sterline fiecare, face ca testele să fie efectuate rar.

Secretarul Apărării, Grant Shapps, și șeful Marinei Militare au fost prezenți la bordul HMS Vanguard în timpul testului neînarmat efectuat în luna ianuarie. Racheta ar fi trebuit să parcurgă câteva mii de kilometri înainte de a ateriza inofensiv în Atlantic, însă planurile nu s-au desfășurat conform așteptărilor.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a emis o declarație în care recunoaște anomalii în timpul lansării recente, dar insistă că echipajul HMS Vanguard a rămas „pe deplin capabil” în operațiunile sale. Ministerul a subliniat, de asemenea, că sistemul Trident este considerat „cel mai fiabil sistem de armament din lume”, cu peste 190 de teste reușite.

Detaliile privind cauza exactă a defecțiunii sistemului de propulsie rămân secrete, dar incidentul reprezintă o sursă de jenă atât pentru Regatul Unit, cât și pentru producătorul american al rachetelor Trident.

Cu toate aceste eșecuri, sistemul Trident, care include submarine, rachete și focoase nucleare, este o componentă esențială a descurajării nucleare a Marii Britanii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---