Externe

Schimbare majoră pe scena politică britanică: Laburiștii câștigă alegerile, conservatorii înregistrează un eșec istoric, iar Nigel Farage intră în Parlament

schedule 05 iul. 2024, 13:10

Schimbare majoră pe scena politică britanică: Laburiștii câștigă alegerile, conservatorii înregistrează un eșec istoric, iar Nigel Farage intră în Parlament
Pixabay
Laburiștii câștigă alegerile din Marea Britanie, iar conservatorii suferă un eșec major; Farage intră în Parlament.

Rezultatele alegerilor din Marea Britanie marchează o schimbare semnificativă pe scena politică, cu Partidul Laburist obținând o victorie decisivă și Partidul Conservator suferind unul dintre cele mai mari eșecuri din istoria sa recentă. După 14 ani de guvernare conservatoare, laburiștii și-au asigurat peste 367 de locuri în Camera Comunelor, depășind pragul necesar pentru a forma un guvern majoritar.

Premierul în exercițiu, Rishi Sunak, și-a recunoscut înfrângerea și urmează să-și prezinte demisia regelui Charles, deschizând calea pentru Keir Starmer să devină noul premier. În urma acestui rezultat, opt miniștri conservatori și-au pierdut locurile în Parlament, inclusiv figuri marcante precum Grant Shapps, ministrul Apărării, și Penny Mordaunt, liderul Camerei Comunelor.

Într-un eveniment notabil, Nigel Farage, liderul partidului de dreapta Reform UK, a câștigat un loc în Parlament pentru prima dată, în circumscripția Clacton. Acesta a fost ales după cea de-a opta încercare și a promis să construiască o mișcare națională de masă. Farage a exclus orice colaborare cu conservatorii și a deschis ușa parlamentarilor conservatori să se alăture partidului său.

Această victorie a laburiștilor și intrarea lui Farage în Parlament semnalează o posibilă reconfigurare a spectrului politic britanic, în timp ce Partidul Conservator va trebui să se confrunte cu consecințele unui eșec istoric.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9755 RON
0.00180
USD
USD: 4.5904 RON
0.00710
GBP
GBP: 5.8857 RON
-0.00860
HUF
HUF: 1.2625 RON
0.00570
BGN
BGN: 2.5439 RON
0.00090
CHF
CHF: 5.1244 RON
-0.00560
Convertor valutar

Rezultat: ---