Externe

Confruntările din Rafah continuă să provoace victime civile și condamnări internaționale

schedule 29 mai 2024, 08:51

Confruntările din Rafah continuă să provoace victime civile și condamnări internaționale
Pixabay
Confruntări în Gaza între Israel și Hamas cauzează victime civile și atrag condamnări globale; SUA mențin sprijinul pentru Israel.

Confruntările dintre Israel și Hamas în zona Rafah din Fâșia Gaza continuă să provoace victime civile și să atragă condamnări internaționale. Recent, un bombardament israelian asupra unei tabere de refugiați din Rafah a dus la moartea a 45 de persoane și rănirea altor 249. În ciuda acestor evenimente, Statele Unite ale Americii, cel mai apropiat aliat al Israelului, își mențin sprijinul pentru această țară, declarând că nu vor închide ochii la victime, dar nici nu vor schimba politica de sprijin.

Armata israeliană a negat că ar fi lovit o tabără de corturi în Al-Mawasi, o zonă desemnată anterior ca sigură pentru evacuarea civililor, unde cel puțin 21 de persoane au fost raportate decedate. În ciuda negărilor, serviciile de urgență din Gaza au raportat că patru obuze au lovit grupul de corturi. Israelul susține că vizează să eradicheze formațiunile de luptători Hamas și să salveze ostaticii despre care afirmă că sunt ținuți în zonă.

În urma acestor incidente, Consiliul de Securitate al ONU a avut o întâlnire cu ușile închise, iar ambasadorul Algeriei la ONU a anunțat că țara sa va propune un draft de rezoluție pentru a opri violențele la Rafah. Între timp, eforturile de negociere pentru o încetare a focului sunt împiedicate de continuarea ofensivei Israelului.

Pe plan internațional, Spania, Irlanda și Norvegia au recunoscut oficial un stat palestinian, iar Arabia Saudită a acuzat Israelul de comiterea de „masacre” prin țintirea corturilor palestiniene. În paralel, fostul general Yair Golan a fost ales în funcția de șef al Partidului Laburist din Israel, promițând să conducă țara spre un viitor promițător și să ofere o alternativă de putere în fața guvernului de dreapta condus de Benjamin Netanyahu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00010
USD
USD: 4.6516 RON
0.00410
GBP
GBP: 5.882 RON
0.01830
HUF
HUF: 1.2542 RON
0.00240
BGN
BGN: 2.5446 RON
CHF
CHF: 5.1861 RON
0.00060
Convertor valutar

Rezultat: ---