Confruntări fizice au avut loc în parlamentul georgian în timpul discuțiilor asupra unui proiect de lege controversat, etichetat drept „legea rusească” de către criticii săi. Incidentul a izbucnit când Mamuka Mdinaradze, liderul partidului de guvernământ „Visul Georgian” și susținător al legii, a fost lovit de Aleko Elisashvili, membru al opoziției. Proiectul de lege propune ca organizațiile care primesc finanțare din străinătate să fie înregistrate ca „agenți străini”, o mișcare care a stârnit nemulțumirea atât în rândul cetățenilor georgieni, cât și a partenerilor internaționali.
Uniunea Europeană și Statele Unite au criticat proiectul, subliniind că acesta este incompatibil cu valorile europene. UE, care a acordat Georgiei statutul de țară candidată la aderarea la blocul comunitar în decembrie anul trecut, a avertizat guvernul de la Tbilisi cu privire la consecințele adoptării unei astfel de legi. În ciuda respingerii inițiale a proiectului de lege de către parlamentul georgian în martie, după proteste publice îndelungate, partidul de guvernământ a anunțat că va încerca să reintroducă proiectul în circuitul legislativ.
Citește și:
Confruntări în Georgia din cauza legii agenților străini
Protestatarii s-au adunat din nou în fața parlamentului pentru a-și exprima opoziția față de proiectul de lege, subliniind ostilitatea față de influența rusă, în special în contextul sprijinului Moscovei pentru regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud și conflictul din 2008. Inițiatorii legii susțin că aceasta este necesară pentru a promova transparența și a combate influențele externe, în timp ce criticii o consideră un instrument de suprimare a opoziției și a libertății de exprimare, asemănător cu legislația utilizată de Rusia.