Externe

Confruntări violente în parlamentul georgian pe fondul dezbaterilor privind controversata lege a „agenților străini”

schedule 15 apr. 2024, 15:49

Confruntări violente în parlamentul georgian pe fondul dezbaterilor privind controversata lege a „agenților străini”
https://pixabay.com/illustrations/georgia-flag-country-symbol-nation-4644799/
Confruntări în parlamentul georgian pe "legea rusească", cu critici de la UE și SUA, și proteste publice împotriva influenței ruse.

Confruntări fizice au avut loc în parlamentul georgian în timpul discuțiilor asupra unui proiect de lege controversat, etichetat drept „legea rusească” de către criticii săi. Incidentul a izbucnit când Mamuka Mdinaradze, liderul partidului de guvernământ „Visul Georgian” și susținător al legii, a fost lovit de Aleko Elisashvili, membru al opoziției. Proiectul de lege propune ca organizațiile care primesc finanțare din străinătate să fie înregistrate ca „agenți străini”, o mișcare care a stârnit nemulțumirea atât în rândul cetățenilor georgieni, cât și a partenerilor internaționali.

Uniunea Europeană și Statele Unite au criticat proiectul, subliniind că acesta este incompatibil cu valorile europene. UE, care a acordat Georgiei statutul de țară candidată la aderarea la blocul comunitar în decembrie anul trecut, a avertizat guvernul de la Tbilisi cu privire la consecințele adoptării unei astfel de legi. În ciuda respingerii inițiale a proiectului de lege de către parlamentul georgian în martie, după proteste publice îndelungate, partidul de guvernământ a anunțat că va încerca să reintroducă proiectul în circuitul legislativ.

Protestatarii s-au adunat din nou în fața parlamentului pentru a-și exprima opoziția față de proiectul de lege, subliniind ostilitatea față de influența rusă, în special în contextul sprijinului Moscovei pentru regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud și conflictul din 2008. Inițiatorii legii susțin că aceasta este necesară pentru a promova transparența și a combate influențele externe, în timp ce criticii o consideră un instrument de suprimare a opoziției și a libertății de exprimare, asemănător cu legislația utilizată de Rusia.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---