Statele membre ale Uniunii Europene și Parlamentul European au început negocierile pentru a decide posibila restricționare a importurilor de cereale din Ucraina. În contextul actual, fermierii europeni se confruntă cu scăderea prețurilor produselor agricole, atribuită afluxului de cereale, ouă și carne de pasăre din Ucraina, care nu respectă anumite norme comunitare și beneficiază de scutiri vamale.
Ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au convenit să ia în considerare limitarea importurilor de cereale ucrainene, iar Franța a susținut propuneri pentru introducerea unor „frâne de urgență”. Comisia Europeană a propus plafonarea importurilor pentru trei produse considerate „sensibile” - carne de pasăre, ouă și zahăr - la volumele medii din 2022 și 2023, cu reintroducerea taxelor vamale pentru volumele care depășesc aceste medii.
Citește și:
Fermierii şi transportatorii, întâlnire cu ministrul Agriculturii
Cât ar costa un kilogram de piept de pui după reducerea prețurilor
Vizită surpriză a lui Viktor Orban la Zelenski: Ce au discutat cei doi lideri?
Parlamentul European a votat pentru extinderea plafonării la cereale și miere, iar perioada de referință ar urma să fie calculată pe baza mediei a trei ani (2021-2023). Aceste măsuri sunt menite să protejeze fermierii europeni și să mențină un echilibru între sprijinul acordat economiei ucrainene și protecția pieței agricole din UE.
Consiliul UE și eurodeputații sunt așteptați să ajungă la un compromis înainte de expirarea scutirilor vamale actuale la începutul lunii iunie. În paralel, se caută soluții pentru ca produsele agricole ucrainene să își poată regăsi piețele inițiale din Africa și Orientul Mijlociu, afectate de conflict.