Politic

Criză în Coaliție! Liberalii i s-au plâns lui Klaus Iohannis că social-democrații nu sunt parteneri loiali. Ce a cerut PNL pentru a continua alianța

schedule 16 nov. 2023, 15:14

Criză în Coaliție! Liberalii i s-au plâns lui Klaus Iohannis că social-democrații nu sunt parteneri loiali. Ce a cerut PNL pentru a continua alianța
Foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

E criză în Coaliția de guvernare. Liderii PNL au amenințat cu ruperea alianței și ieșirea de la guvernare, în timp ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că își va da demisia dacă liberalii vor trece în Opoziție. Scandalul a pornit de la negocierile pentru Legea Bugetului și s-ar fi ajuns chiar la discuții cu președintele Klaus Iohannis. 

Liberalii i s-au plâns lui Iohannis că PSD nu e un partener loial. Ce a cerut PNL

Criza în Coaliție a fost generată de unii lideri liberali care au anunțat deschis că PNL este gata să rupă actuala alianță și să-și retragă toți miniștrii din Guvernul Ciolacu, în cazul în care social-democrații nu vor oferi garanția la negocierile privind legea bugetului că în 2024 nu vor fi introduse taxe noi și nici nu vor crește taxele și impozitele existente.

Surse din PNL, citate de Observator, susțin că aceasta va fi cerința majoră pe care peneliștii o vor pune pe masa negocierilor privind bugetul pentru 2024: social-democrații să ofere aceste garanții. Dacă PSD refuză, atunci liderii PNL spun că sunt dispuși să iasă de la guvernare. 

Rareș Bogdan spunea că au existat discuții confidențiale chiar și cu președintele Klaus Iohannis. În cadrul acestora, liderii liberali s-ar fi plâns că PSD nu este un partener loial, că relația cu acest grup politic a devenit insuportabilă și că liderii PSD nu îi respectă pe liberali. 

În replică, Marcel Ciolacu a anunțat ferm că va demisiona din Guvern dacă PNL iese de la guvernare și ar încerca să forțeze alegeri anticipate. Pe de altă parte, Nicolae Ciucă a transmis, însă, un mesaj de stabilitate și a spus că PSD și PNL nu își permit acum să producă o criză politică majoră. Acum, cele două partide trebuie să guverneze în continuare țara și actuala alianță trebuie să continue până la alegerile din 2024, a mai afirmat liderul liberal. 

De la ce a pornit scandalul

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a intervenit în scandalul dintre prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, și președintele PSD, Marcel Ciolacu. 

„Nu este normală niciun fel de astfel de discuție într-o coaliție. O coaliție trebuie să se bazeze pe respect între parteneri și atunci respectul se concretizează și în ceea ce înseamnă anumite comportamente, mai ales în spațiul public”, spune președintele PNL.

După ce premierul a cerut ca Rareș Bogdan să nu mai participe la ședințele coaliției, Ciucă a spus că este convins că vor fi găsite alte soluții. „Încă o dată, respectul trebuie să fie reciproc, nu doar de o parte sau de cealaltă, ca atare, eu sunt convins că așa cum am găsit soluții până acum și am înțeles că mai presus de orice fel de reacție personală și orgoliu personal este rolul nostru să continuăm să guvernăm și să asigurăm stabilitatea țării și să finalizăm toate obiectivele pe care ni le-am propus.

Urmează să venim cu bugetul și să avem o construcție bugetară pentru anul 2024, așa cum s-a asumat în coaliție, apoi atunci ne trebuie liniște și trebuie să gândim ceea ce trebuie să facem pentru români”, a mai spus președintele PNL.

Întrebat dacă se pune problema ieșirii PNL de la Guvernare, Ciucă a spus că el vorbește despre „seriozitatea responsabilității actului de guvernare”. „Actul de guvernare, în momentul de față, este între două partide, PNL și PSD. Ca atare, ambele partide trebuie să-și asume menținerea stabilității în coaliție și guvernarea țării. Nu ne putem permite să destabilizăm situația politică a țării, pentru că odată cu o asemenea situație se produc efecte pe care nu le putem controla niciunul dintre noi”, a răspuns Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a mai spus că a vorbit cu Marcel Ciolacu după declanșarea scandalului între acesta și Rareș Bogdan. „Imaginea coaliției este afectată de astfel de schimburi între membrii celor două partide în sensul în care ieșim în spațiul public cu subiecte absolut marginale față de ceea ce avem noi de făcut. (...) Este absolut obligatoriu să înțelegem că nu suntem într-o relație în care să ne suportăm sau să nu ne suportăm unii cu alții.

Ne-am asumat să facem acest construct politic, apoi mergem cu el până la capăt. Nu cred că ne putem permite, nici PNL , nici PSD să producem un dezechilibru politic”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Scandalul a început după ce Rareș Bogdan a declarat, marți, la mai multe televiziuni că „devine insuportabilă” guvernarea cu PSD și că „regretă profund” că nu s-a făcut o coaliţie de dreapta.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---