Politic Social

Nicolae Ciucă nu mai demisionează. Rotativa guvernamentală se amână

schedule 26 mai 2023, 10:06

Nicolae Ciucă nu mai demisionează. Rotativa guvernamentală se amână
LCV / Shutterstock

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat, vineri dimineața, că a luat decizia de a nu-și da demisia din funcție astăzi. Prin urmare, rotativa guvernamentală se amână.

Ciucă nu își mai dă demisia. Rotativa guvernamentală se amână

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat în această dimineață că nu își mai dă demisia, iar astfel, rotativa guvernamentală se amână din cauza grevei din educație.

„Am preluat mandatul de prim-ministru într-o situație similară cu cea de acum, în care nu erau problemele rezolvate și am putut atunci să găsim soluții pentru ceea ce a însemnat criza sanitară, din energie, a urmat apoi conflictul din Ucraina. Am reușit să depășim aceste crize succesive. Am trecut prin toate acestea asumându-ne cu responsabilitate și identificând soluții pentru toate problemele.”, a declarat Ciucă.

Oficialul român susține că Guvernul pe care îl conduce este un Guvern care are o susținere politică și parlamentară consolidată. În urma mai multor discuții, cu toții au fost de acord că singura șansă pentru a depăși aceste crize este consolidarea unei coaliții politice stabile.

„Am stabilit la nivel politic la jumătatea perioadei de la înființarea coaliției - adică la un an și jumătate din noiembrie 2021 - că trebuie să facem în așa fel încât să continuăm să asigurăm coerența, și la jumătate să îmi depun mandatul și el să fie preluat de Marcel Ciolacu.”, a mai menționat prim-ministrul României.

Ciucă a mai subliniat că astăzi ar fi trebuit să își dea demisia, asta dacă situația se menținea la un anumit echilibru. Însă în condițiile în care nu s-a găsit o soluție pentru problemele grave existente, după discuțiile din coaliție, oficialul spune că s-a luat decizia să se continue dialogul cu sindicatele din învățământ, să se mențină acest dialog, să se găsească soluții pentru problemele cadrelor didactice și să se facă în așa fel încât împreună să se găsească soluții reale și benefice.

Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor, după amânarea rotativei guvernamentale

Vineri, premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și vicepremierului Kelemen Hunor au susținut declarații de presă la Palatul Victoria.

Liderul PSD și șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci este și despre asumare. Încă de săptămâna trecută, oficialul român a afirmat înaintea discuțiilor politice că trebuie să își asume împreună rezolvarea problemelor majore din societate.

„Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună. Împreună o să continuăm. O să încercăm să rezolvăm această problemă, dar trebuie să avem și echilibrul de a găsi argumentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat că în programul de guvernare prioritatea numărul unu sunt profesorii și sistemul de sănătate. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în decizii politice până nu rezolvăm greva profesorilor. Urmează să găsim împreună calendarul pentru rotație”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

Vicepremierul Kelemen Hunor a transmis că responsabilitatea a fost asumată împreună, iar în continuare este nevoie de predictibilitate și responsabilitate, deoarece în această perioadă de când sunt la guvernare au avut loc „multe incendii”.

„Cu o mână am stins incendiile, cu alta am construit. Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru Guvern si pentru coaliție. Rezolvarea e în mâna Guvernului, a Parlamentului, și trebuie făcut etapizat. Aseară am decis împreună să continuăm în această formulă cu Nicolae Ciucă premier și să dăm răspuns așa cum își dorește societatea și cum ne-am asumat în programul de guvernare. Responsabilitatea nu o vom plasa în altă parte, ci doar în această formulă pe care ne-am asumat-o”.

Rotativa guvernamentală se amână 

Joi, președintele Klaus Iohannis a anunțat că rotativa guvernamentală se amână din cauza grevei generale din educație. Chiar dacă premierul Nicolae Ciucă a anunțat de mai multe ori că își va depune demisia din funcția de prim-ministru, președintele Iohannis a menționat că lucrurile nu ar trebui grăbite.

Nicolae Ciucă a anunțat de mai mult timp că își va da demisia din funcție, însă vineri, liderii coaliției s-au reunit la sediul Guvernului și au luat decizia ca rotativa guvernamentală să se amână și că premierul Nicolae Ciucă rămâne în funcție.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---