Politic

Premierul Nicolae Ciucă, așteptat să își dea demisia. Totul depinde de greva profesorilor și de UDMR

schedule 12 iun. 2023, 08:40

Premierul Nicolae Ciucă, așteptat să își dea demisia. Totul depinde de greva profesorilor și de UDMR
Foto: CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO

Guvernul pare că a ajuns la un consens cu profesorii, așa că politicienii își pot vedea de rotativa guvernamentală, care acum se mai împiedică doar de UDMR. În cazul în care greva din Educație se termină, Nicolae Ciucă își va da azi demisia din funcția de premier, pentru a-i preda ștafeta lui Marcel Ciolacu. 

Nicolae Ciucă este așteptat să își dea azi demisia din funcția de premier

Dacă problema grevei se va rezolva, astăzi ar trebui să fie o zi importantă în Guvern. Liderii Coaliţei au hotărât să înceapă procedurile pentru rotativa guvernamentală, însă lucrurile nu sunt atât de simple. 

„Trebuie să respectăm protocolul. Trebuie să respectăm acordul semnat, cuvântul dat. În momentul în care noi am semnat acest acord, ne-am asumat răspunderea guvernării până în 2024. Ne-am angajat în decizia guvernării cu toate forţele noastre", a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Schimbările ar trebui să înceapă chiar de astăzi, când premierul României, Nicolae Ciucă, ar putea să-şi depună candidatura pentru şef al Senatului şi să îi predea lui Marcel Ciolacu șefia Executivului

Însă liderii maghiari nu sunt de acord cu viitoarele schimbări de ministere. „Oferta de Energie şi Mipe sau Energie şi Sănătate a existat încă de miercuri. Domnul Ciolacu ştia de vineri, încă de când eu l-am sunat că aceste două Ministere, din punctul nostru de vedere nu sunt acceptabile”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Portofoliile se rotesc din cauza poziției maghiarilor de a nu renunța la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Mediului. UDMR vrea să păstreze măcar Dezvoltarea și să primească un minister pe măsura celui de la Mediu.

Noul Guvern va fi unul mai simplu, cu doar 18 ministere, cu două mai puține decât acum. De asemenea, vor fi trei posturi de vicepremier, câte unul pentru fiecare partid: 8 portofolii vor merge către PNL, 8 la PSD, iar celelalte 2 la UDMR. 

„În momentul în care Marcel Ciolacu este desemnat de preşedintele Iohannis să formeze Guvernul, atunci va fi responsabilitatea lui de a închide discuţiile. Până atunci, există un acord, iar UDMR-ul nu pleacă de la guvernare. Nu pleacă de la masă”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---