Politic

Florin Cîțu va demisiona din grupul senatorilor PNL, după acuzațiile DNA. Nicolae Ciucă: „Este o decizie corectă”

schedule 24 nov. 2023, 08:00

Florin Cîțu va demisiona din grupul senatorilor PNL, după acuzațiile DNA. Nicolae Ciucă: „Este o decizie corectă”
Foto: ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere ridicarea imunității pentru fostul premier Florin Cîțu în dosarul achiziției vaccinurilor din pandemia de COVID-19. Alți doi miniștri ai Sănătății de atunci ar putea fi trași la răspundere în dosar, anume Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Cei trei ar fi comandat peste 52 de milioane de doze, chiar dacă România avea destule cât să imunizeze întreaga populație. Prejudiciul ar fi de peste 1 miliard de euro. În urma acuzațiilor DNA, Florin Cîțu își va da demisia din grupul senatorilor PNL, a informat Nicolae Ciucă, care a completat că „este o decizie corectă”. 

Florin Cîțu își va da demisia din grupul senatorilor PNL

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat, joi seară, că senatorii liberali vor vota pentru ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu, actual senator. Ciucă a afirmat că a avut o discuție cu Cîțu, care i-a spus că își va da demisia din grupul senatorilor PNL, urmând să rămână senator neafiliat din punct de vedere politic. 

„În momentul în care vom primi documentele de solicitare din partea DNA am obligativitatea, în calitate de preşedinte al Senatului, să convoc de îndată Biroul Permanent şi, în baza analizei şi deciziei Biroului Permanent, documentele să fie înaintate către Comisia Juridică, comisie care va analiza documentele, va întocmi un raport, iar raportul va merge spre aprobare în plenul Senatului şi în plenul Senatului, desigur, vom proceda cum am procedat şi până acum, acordând votul nostru pentru a lăsa justiţia să îşi facă datoria”, a declarat, joi seară, Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă senatorii liberali vor vota toţi pentru ridicarea imunităţii fostului preşedinte al PNL, actualul lider al formaţiunii a răspuns: „Da!”.

„Eu îmi exprim convingerea că senatorii PNL vor avea propria judecată şi vor lua decizia în conformitate cu ceea ce au făcut şi până acum. La nivelul partidului, de fiecare dată când au fost astfel de situaţii, am procedat exact cum am menţionat mai devreme”, a adăugat Ciucă. 

Președintele PNL a admis că dosarul care îl vizează pe Florin Cîțu este „o problemă pentru PNL, în sensul în care imaginea partidului în acest caz este afectată”, în condiţiile în care Florin Cîţu a fost preşedinte al formaţiunii politice, a fost premier şi este membru al PNL. 

Ciucă a spus că a discutat cu Florin Cîţu, care l-a asigurat că va demisiona din grupul senatorilor PNL. „Am vorbit cu Florin Cîţu şi a spus că în situaţia de faţă el îşi va da demisia demisia din grupul senatorilor PNL şi va deveni senator neafiliat. Este o decizie corectă a unui membru de partid responsabil, care, dincolo de propria-i persoană, are în vedere şi imaginea partidului”, este de părere Nicolae Ciucă.

DNA, acuzații de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave

Acuzațiile DNA la adresa lui Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă în acest dosar deschis în urmă cu doi ani sunt de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și complicitate la abuz în serviciu. 

Procurorii spun că cei trei suspecți ar fi tranzacționat peste 52 de milioane de doze de vaccin, în valoare de peste un miliard de euro, deși dozele de vaccin contractate anterior ar fi fost suficiente pentru vaccinarea întregii populaţii.

Statul avea deja la dispoziţie peste 37,6 de milioane de doze, contractate înainte de 1 ianuarie 2021. 

„Sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, spun anchetatorii.

Voiculescu pasează vina către Cîțu

Fostul ministru USD al Sănătății, Vlad Voiculescu, este convins că a acționat corect cât timp a fost în funcție și dă vina pe fostul premier Florin Cîțu.

„Nu îmi dau seama care sunt acuzaţiile care mi-ar putea fi aduse. Nu poate fi vorba de nici un fel de corupţie. Eu am făcut publice lucrurile care m-au nemulţumit. Toate deciziile privitoare la vaccinare, de la achiziţionarea vaccinurilor până la organizarea centrelor de vaccinare în mod eronat au fost la premier”, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății.
„Recunosc că m-aș fi așteptat ca dosarele din pandemie, dintre care acesta nu-i nicicum cel mai relevant , și n-o să se termine nicio condamnare, vă pot garanta de acum. Mă așteptam ca dosarele pandemiei să fi fost rezolvate de mult”, a adăugat fostul ministru.

Președintele USR, Cătălin Drulă, susține că ancheta DNA privind achizițiile de vaccin anti-Covid este o „intimidare”. Acesta îl apără pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

„Vlad Voiculescu este un om cinstit, care în cele 3 luni ca ministru a acționat responsabil și cu patriotism”, Cătălin Drulă, președintele USR.
„Întreaga mea activitate, indiferent de funcţiile și demnitățile publice îndeplinite, a stat sub semnul bunei credințe și a respectării legii, în slujba românilor”, a scris Florin Cîțu pe Facebook. 

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democrații vor vota pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu. Și liderul PNL Nicolae Ciucă spune că partidul său va vota în Senat precum colegii din PSD.

„În timp ce noi stăteam în casă, se făceau mari afaceri în România. E una dintre afaceri, achiziţionarea vaccinurilor. Mai sunt şi altele, izolete, măşti neconforme. Categoric, colegii mei vor vota pentru ridicarea imunităţii”, Marcel Ciolacu, președinte PSD. 
„Am vorbit cu Florin Cîțu și a spus că în situația de față își va da demisia din grupul senatorilor PNL și va deveni senator neafiliat”, Nicolae Ciucă, președintele PNL.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---