Social

Alexandru Rafila, dezvăluiri despre milioanele de doze de vaccin şi procesul cu Pfizer. „Am vrut să donăm din vaccinuri”

schedule 29 ian. 2024, 08:22

Alexandru Rafila, dezvăluiri despre milioanele de doze de vaccin şi procesul cu Pfizer. „Am vrut să donăm din vaccinuri”
LCV / Shutterstock

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut dezvăluiri cu privire la tunul de un miliard de euro cu vaccinuri şi despre procesul României cu compania Pfizer. Ministrul spune că România ar fi încercat să doneze o parte din vaccinurile nefolosite.

Rafila, despre vaccinurile și dosarul cu Pfizer

Anterior, Florin Cîțu a lansat o acuzație în spațiul public. Pe data de 7 ianuarie 2022, Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila ar fi făcut o comandă de 40 de milioane de doze de vaccin Pfizer. O parte dintre acestea au ajuns în străinătate, iar aproximativ 28 de milioane de doze au rămas în România.

"Eu nu intru în polemică cu domnul Cîțu. El este cunoscut pentru performanțele oratorice și sinceritatea care apare când are un discursul public. În momentul de față este în desfășurare o cercetare penală. Sunt patru persoane urmărite penal, printre care și Cîțu.
Prin memorandum, în anul 2021, Guvernul României a solicitat alocarea unei cantități de 39 de milioane doze pentru doi ani. Din această cantitate am vândut 7 milioane.Eu cred că am acționat responsabil prin vânzarea acestei cantități.
Am vrut să donăm din vaccinuri dar pentru că interesul a scăzut nu am mai reușit să facem acest lucru doar în momentul în care am emis un document administrativ care se referea la această cantitate, dar ca să putem să vindem Germaniei și Ungariei, a trebuit să facem un document de natură administrativă, în baza angajamentului României, care a devenit obligatoriu.
A fost un termen de 5 zile în care Guvernul putea să opteze, da sau nu, pentru această cantitate de 39 de milioane de doze, cred, dacă nu mă înșel, în luna mai a anului 2021.”, susține ministrul Sănătății.

De asemenea, Rafila afirmă că în baza acelui memorandum, România a devenit practic obligată de a cumpăra pentru următorii ani acea cantitate foarte mare, iar după părerea lui, ministrul Sănătății consideră că s-a acționat responsabil încercând să se vândă cât mai multe dintre vaccinuri.

„Dacă nu le vindeam această sumă despre care se discută în procesul cu compania Pfizer n-ar fi fost de 550 de milioane de euro, ci ar fi fost de 700 milioane de euro, pentru că ar fi fost mai multe decât cele pe care nu am reușit să le vindem.
Eu înțeleg că acuzația domnului Cîțu este următoarea: Rafila și Ciolacu au emis un document de natură administrativă pentru ca România să fie chemată în judecată pentru o sumă mai mică, nu mai mare.
Există un lucru care mă contrariază: există o cercetare penală în curs și eu știu că în acest caz mergi și dai declarații, ne ieși public și dai vina pe alții pentru propria ta acțiune. Nu ministru Sănătății este chemat în judecată, ci România este chemată în judecată de compania Pfizer", a declarat Alexandru Rafila.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---