Social

Decizie definitivă a instanţei în legătură cu cei 26 de inculpaţi în scandalul azilelor groazei: cinci în arest la domiciliu, doi sub control judiciar

schedule 21 iul. 2023, 09:45

Decizie definitivă a instanţei în legătură cu cei 26 de inculpaţi în scandalul azilelor groazei: cinci în arest la domiciliu, doi sub control judiciar
Foto: Captura Observator News

Cazul „azilele groazei” a izbucnit la începutul lunii iulie, când DIICOT a cerut arestarea a 24 de suspecţi din cei 26 de acuzaţi, în legătură cu trei centre de îngrijire şi asistenţă din Afumaţi şi Voluntari, unde bătrânii erau înfometați, bătuți, batjocoriți și ţinuţi în condiţii inimaginabile. Au căzut multe capete, scandalul fiind presărat cu demiteri și demisii la cel mai înalt nivel. Acum a venit și o decizie a instanței în legătură cu cei 26 de inculpați. Cinci rămân în arest la domiciliu, iar doi sub control judiciar. 

Azilele groazei: decizie definitivă a instanţei în legătură cu cei 26 de inculpaţi

Procurorii au deschis atunci două dosare penale, iar pe 6 iulie Tribunalul București a hotărât arestarea preventivă a patru persoane și plasarea în arest la domiciliu a altor 11. Sentința a fost atacată imediat și de suspecți, cât și de DIICOT.

Joi seară, în primul dosar, Curtea de Apel București a decis, definitiv, ca cinci persoane să rămână în arest la domiciliu, iar alte două să fie cercetate sub control judiciar. Cel de-al doilea dosar, în care sunt arestați frații Godei, se va judeca pe 27 iulie. 

Bilanțul controalelor din azile

Controalele din azile s-au terminat în data de 19 iulie. Bilanțul arată în jur de 100 de centre închise, audieri și zeci de amenzi. Sute de vârstnici, mulți dintre ei bolnavi, au fost duși la rude sau spitale. Acum trebuie să se caute o soluție pe termen lung pentru bătrânii nimănui. 

S-au dat și mai multe amenzi și sancțiuni. În Galați, în doar patru zile s-au aplicat amenzi în valoare de 17.000 de lei și 13 avertismente. Premierul Marcel Ciolacu a cerut desființarea unor instituții care nu și-au făcut treaba. 

Bătrânii internați în trei azile din Voluntari și Afumați, județul Ilfov, au fost descoperiți în urma descinderilor din 4 iulie în condiții inumane. Abuzurile au fost dezvăluite în februarie de o investigație jurnalistică realizată de Buletin de București și Centrul de Investigații Media

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9758 RON
0.00070
USD
USD: 4.6438 RON
-0.00650
GBP
GBP: 5.82 RON
-0.01820
HUF
HUF: 1.269 RON
-0.00280
BGN
BGN: 2.5441 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.0948 RON
-0.01160
Convertor valutar

Rezultat: ---