Politic

Președintele Klaus Iohannis discută aderarea României la Schengen cu lideri europeni în cadrul Congresului PPE

schedule 06 mar. 2024, 14:25

Președintele Klaus Iohannis discută aderarea României la Schengen cu lideri europeni în cadrul Congresului PPE
Foto: Klaus Iohannis/Facebook
Președintele Klaus Iohannis discută aderarea României la Schengen cu lideri europeni la Congresul PPE din București.

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o serie de întâlniri importante cu lideri europeni în contextul Congresului Partidului Popularilor Europeni (PPE) care se desfășoară la București. În cadrul acestor întrevederi, un subiect central a fost aderarea României la Spațiul Schengen, o temă care a generat discuții aprinse în ultima perioadă.

Joi dimineață, Klaus Iohannis l-a primit pe Cancelarul Federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, la Palatul Cotroceni. Se așteaptă ca în cadrul acestei întâlniri să fie abordată problema vetoului austriac privind aderarea României la Schengen pe cale terestră. Înaintea vizitei, Nicolae Ciucă, premierul României, a menționat că PPE va include un paragraf special în manifestul său referitor la aderarea României la Schengen, iar votul Austriei este așteptat cu interes.

Cu toate acestea, Christian Stocker, secretarul general al partidului ÖVP din Austria, a exprimat opoziția față de extinderea Schengen, subliniind necesitatea reparării sistemului înainte de a-l extinde. Această poziție a fost reflectată și în declarațiile publicației austriece Kurier, care a menționat că energia nucleară și extinderea Schengen reprezintă „liniile roșii” pentru ÖVP.

Într-o altă întâlnire, președintele Iohannis a discutat cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, despre alegerile europarlamentare și importanța păstrării unei voci pro-europene puternice a României în Parlamentul European. Roberta Metsola a subliniat anterior că Spațiul Schengen nu va fi complet până când România nu va fi parte din el.

Aceste întâlniri au loc în contextul în care Bucureștiul găzduiește Congresul PPE, un eveniment major care reunește peste 2.000 de delegați din peste 40 de țări, inclusiv președintele Comisiei Europene, președintele Parlamentului European, șefi de state și de guverne, președinții de partide și comisarii europeni.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---