Politic Externe

România dă în judecată Austria. Ciolacu: „Prejudiciul se ridică la cel puțin două procente din PIB”

schedule 15 sept. 2023, 12:14

România dă în judecată Austria. Ciolacu: „Prejudiciul se ridică la cel puțin două procente din PIB”
LCV / Shutterstock

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România dă în judecată Austria la Curtea de Justiție a UE, după ce statul a votat din nou contra intrării României la spațiul Schengen. Oficialul spune că daunele României ajung la „cel puţin două procente din PIB”.

România dă în judecată Austria pentru votul său contra intrării României în Schengen

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că România va da în judecată Austria, după ce aceasta a votat din nou împotriva intrării României în Schengen.

„Categoric, da”, a răspuns Ciolacu, fiind întrebat dacă România se va adresa Curții Europene de Justiției în cazul în care Austria se va opune și pe viitor la aderare.
„Nu se poate pretinde securitate la nivel european și "în același timp să se refuze României un drept fundamental cum este aderarea la Schengen", a spus Ciolacu.

În ceea ce privește costurile de până acum, Marcel Ciolacu spune că prejudiciul se ridică la cel puțin două procente din produsul intern brut.

„Suficient de mult! Conform calculelor noastre, prejudiciul se ridică la cel puțin două procente din produsul intern brut. Dar cel mai grav este faptul că Austria a creat un precedent. Pentru că, în mod normal, statele membre urmează recomandările instituțiilor UE. Croația și-a depus cererea de aderare în urmă cu aproximativ patru, cinci ani. România și Bulgaria ar fi putut să blocheze aderarea, dar noi nu am făcut asta.”, a mai menționat liderul PSD.

Totodată, oficialul român a respins acuzațiile Austriei legate de migrație.

„Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă”.


Ceea ce nu pot să accept este nici explicația că veto-ul Schengen are legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de Președinție a Consiliului UE, susține acum aderarea României la spațiul Schengen și se va asigura că această chestiune va fi repusă pe ordinea de zi - fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie, la Consiliul UE al miniștrilor de interne. Toate celelalte state - cu excepția Austriei - susțin, de asemenea, aderarea României. De asemenea, nu este adevărat ceea ce spune Nehammer, și anume că există o creștere a migrației prin România. Am introdus și noi controale comune la frontieră cu Serbia pentru a scoate această problemă din discuție. Cu toate acestea, dacă cancelarul Nehammer își va exercita din nou, în mod nejustificat, dreptul de veto, eu, în calitate de prim-ministru, voi fi nevoit să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare” a explicat Marcel Ciolacu.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---