Politic

Austria insistă că România nu are loc în spaţiul Schengen. Karl Nehammer: „Nu este momentul potrivit”

schedule 18 sept. 2023, 07:42

Austria insistă că România nu are loc în spaţiul Schengen. Karl Nehammer: „Nu este momentul potrivit”
Foto: Shutterstock

Şefa Comisiei Europene a vizitat Lampedusa, insula italiană copleşită de sosirea a opt mii de migranţi în trei zile. Însoțită de prim-ministrul Italiei, Ursula von de Leyen a mers la centrul de primire și a stat de vorba cu voluntarii italieni pentru a-i încuraja. Le-a spus că prboblema solicitanților de azil este a întregului bloc comunitar și le-a dat asigurări că Italia nu va fi singură în calea acestei crize. Între timp, premierul de la Roman a fost sunat de cancelarul Austriei, care este pregătit să ceară controale la granița comună a celor două teritorii. Karl Nehammer a spus încă o dată că spațiul Schengen nu funcționează cum trebuie și că își menține votul față de aderarea României. 

Austria insistă că România nu are loc în spațiul Schengen. Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare

În ciuda nemulţumirilor din România şi Bulgaria faţă de refuzul Austriei de a admite cele două ţări în spaţiul Schengen fără controale la frontierele UE, cancelarul îşi menţine veto-ul. 

„Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit”, a subliniat el pentru „Kleine Zeitung”.

El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre ţările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migraţiei la frontierele externe ale UE.

Țara noastră a amenințat recent că va da în judecată Austria din cauza veto-ului. Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Chiar și așa, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă justificată de timp.

Franţa, de pildă, controlează frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului şi a imigraţiei ilegale. Austria controlează deja frontierele cu Ungaria şi Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---