Politic

Viitorul României în Schengen, discutat la Bruxelles. Scenariile puse pe masa Consiliului JAI

schedule 05 dec. 2023, 08:48

Viitorul României în Schengen, discutat la Bruxelles. Scenariile puse pe masa Consiliului JAI
Foto: Mircea Moira/Shutterstock

Astăzi are loc Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE), în cadrul căreia ar trebui să se discute aderarea României la spațiul Schengen. Iată scenariile puse pe masă. 

Discuții la Bruxelles despre viitorul României în Schengen

Astăzi începe poate cea mai importantă discuție a Consiliului JAI la Bruxelles: îndeplinirea condițiilor României și Bulgariei pentru aderarea la spațiul de liberă circulație. 

A mai avut Bulgaria un control pentru îndeplinirea acestor condiții și, probabil, astăzi, vor fi prezentate concluziile în urma controlului. De altfel, aceasta este prima discuție pe agenda miniștrilor Afacerilor de Interne, discuție care nu se va termina încă cu un vot, conform surselor Observator

Rămâne de văzut dacă se va schimba ceva în urma a ceea ce se va discuta la Bruxelles. Despre aderarea României la spațiul Schengen s-a vorbit mult în ultimul an, mai ales că țara noastră a îndeplinit toate condițiile necesare. 

În luna decembrie a anului 2022, ne-am lovit de veto-ul Austriei, care a împiedicat intrarea noastră în Schengen. Și Bulgaria a fost oprită, dar de Olanda, pentru că Olanda a spus „da” doar pentru noi, nu și pentru vecini. Deci, votul fiind dat la pachet, niciuna dintre cele două teritorii nu a intrat în Schengen. 

Până acum, poziția Austriei a rămas neschimbată. Viena spunea, în mai multe rânduri, atât prin cancelarul Nehammer, cât și prin ministrul austriac de Interne, că nu este momentul ca Schengen să fie extins și că nu funcționează așa cum trebuie acum, prin urmare nu putem vorbi despre o extindere, chiar dacă România este susţinută de mai multe state din Uniunea Europeană, de Comisia Europeană, de Parlamentul European, pentru că a îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a intră în Schengen, nu de anul acesta ci de foarte mulţi ani în urmă.

Dar sunt câteva scenarii pe masa Consiliului JAI în acest moment. Europarlamentarii vorbesc despre un vot tacit al ambasadorilor care mai apoi să fie validat în Consiliul de miniștri, ca această problemă, pe de altă parte, să fie împinsă la nivel politic, să fie dat un vot în Consiliul European sau să fie oranizat un consiliu extraordinar al JAI spre finalul lui decembrie. Atunci, Olanda va avea un guvern format în urma alegerilor și poate că până la acel moment Austria să își schimbe părerea. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---