Politic Locale

Decizii cruciale în Coaliția de guvernare: alegeri comasate și strategia electorală pentru 2024

schedule 21 feb. 2024, 09:26

Decizii cruciale în Coaliția de guvernare: alegeri comasate și strategia electorală pentru 2024
Alexandru Nika/Shutterstock
PSD și PNL discută comasarea alegerilor și strategia electorală, cu impact major asupra politicii românești pentru 2024.

Partidele PSD și PNL, componente ale actualei Coaliții de guvernare, se află în fața unei zile cu miză mare pentru viitorul politic al României. Deciziile care vor fi luate astăzi ar putea schimba radical scena politică pentru alegerile din anul 2024, stabilind posibilitatea comasării alegerilor și strategia de candidaturi comune.

Liderii celor două partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, se vor întâlni într-o discuție informală înainte de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), urmând ca după-amiază să aibă loc ședințe ale conducerii fiecărui partid pentru a definitiva strategia electorală. Discuțiile se anunță a fi tensionate, având în vedere că variantele de comasare a alegerilor și de susținere a unui candidat comun la prezidențiale sunt subiecte sensibile în cadrul ambelor partide.

Unul dintre scenariile de bază luate în considerare este comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie, o mișcare care ar putea include și candidaturi comune pentru Parlamentul European. Această propunere a stârnit reacții mixte, în special din partea PSD, însă Marcel Ciolacu a sugerat că este posibilă depășirea divergențelor în numele interesului național.

Pe lângă aceasta, PSD își dorește un calendar electoral complet pentru anul 2024, care să includă și susținerea unui candidat unic la alegerile prezidențiale, în cazul în care se decide comasarea alegerilor parlamentare cu unul dintre tururile alegerilor prezidențiale.

Discuțiile despre comasarea alegerilor nu sunt noi, acestea începând cu mai bine de o lună în urmă și avansând până la negocieri detaliate. Totuși, negocierile au fost suspendate temporar când PSD a cerut ca PNL să-l susțină pe Marcel Ciolacu ca prezidențiabil, o cerere refuzată de liberali. După o perioadă de impas, discuțiile au fost reluate în week-end, într-un cadru neoficial, între liderii celor două partide și președintele Klaus Iohannis, deblocând astfel situația și revenind la posibilitatea comasării alegerilor locale cu europarlamentarele.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---