Politic

Consiliul JAI al UE se reunește astăzi la Bruxelles. Ce șanse sunt să fie discutată aderarea României la Schengen

schedule 04 dec. 2023, 09:29

Consiliul JAI al UE se reunește astăzi la Bruxelles. Ce șanse sunt să fie discutată aderarea României la Schengen
Foto: Shutterstock

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte, la Bruxelles, în zilele de 4-5 decembrie 2023. Pe agenda discuțiilor se află ca subiect posibil și aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Alte subiecte pe ordinea de zi sunt: lupta UE împotriva criminalității organizate, răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, politica UE în domeniul migrației și al azilului și răspunsul UE la terorism. 

Consiliul JAI al UE se reunește astăzi la Bruxelles

Surse guvernamentale din țara noastră declarau, pe 28 noiembrie, că la Consiliul JAI din 4 și 5 decembrie nu va exista un vot cu privire la aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. 

La 22 noiembrie 2023, premierul bulgar, Nikolai Denkov, a cerut, într-un discurs în plenul Parlamentului European, intrarea teritoriului său în spațiul de liberă circulație și a susținut că, odată cu aderarea Bulgariei la acest spațiu european de liberă circulație, frontierele Uniunii Europene vor fi „mai bine protejate”. 

„Bulgaria a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen. Orice nouă amânare a aderării noastre este inacceptabilă şi nu poate fi înţeleasă de poporul bulgar”, a indicat Denkov, potrivit EFE, citat de Agerpres. 

La rândul său, eurodeputatul şi chestorul Parlamentului European, Victor Negrescu, membru al grupului politic S&D, i-a cerut președintei legislativului european, Roberta Metsola, sprijin pentru aderarea României la spațiul Schengen în perspectiva Consiliului JAI din 4-5 decembrie, inclusiv pentru atacarea la Curtea de Justiție a UE a unui eventual nou veto al Austriei. 

Totodată, la 24 noiembrie 2023, Victor Negrescu a prezentat, la Viena, reprezentanţilor guvernului austriac ultimele, argumente ale României pentru aderarea la spaţiul Schengen, în perspectiva Consiliului JAI din 4-5 decembrie.

Oficialul a precizat că, deşi România nu a fost primită în Schengen, în cele 11 luni derulate din decembrie 2022, ţara noastră a continuat să participe activ, cu resurse umane şi tehnice, la operaţiuni sub egida agenţiei Frontex.

Croația, acceptată în spațiul Schengen

România și Bulgaria au primit, în cadrul Consiliului JAI din 8-9 decembrie 2022, un vot negativ din partea Olandei și Austriei pentru aderarea la Spațiul Schengen. Croația a primit, însă, un vot pozitiv, fiind acceptată în spațiul Schengen. 

Cât despre criminalitatea organizată, Consiliul arată că acest fenomen reprezintă o amenințare majoră pentru cetățenii, întreprinderile și instituțiile europene, cât și pentru economia europeană. 

În anul 2019, veniturile provenite din săvârșirea de infracțiuni pe principalele pieţe infracţionale s-au ridicat la 1% din PIB-ul UE, adică 139 de miliarde de euro. Cele mai recente evoluţii referitoare la acest fenomen se referă la faptul că preşedinţia Consiliului şi negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu, la 16 noiembrie, cu privire la o propunere de act legislativ al UE care ar îmbunătăţi investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor împotriva mediului, potrivit consilium.europa.eu

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---