Educație

Consiliul Național al Elevilor solicită eliminarea concursului de admitere la liceu

schedule 07 apr. 2023, 12:57

Consiliul Național al Elevilor solicită eliminarea concursului de admitere la liceu
Mircea Moira/Shutterstock

Consiliului Național al Elevilor (CNE) au solicitat eliminarea concursului de admitere la licee, menționând că aceasta este o „prioritate reală pentru o îmbunătățire substanțială a noului proiect de lege”.

Consiliul Național al Elevilor cer ca admiterea la licee să fie exclusă

Elevii se opun propunerii de a se introduce concurs de admitere la licee. Elevii menționează că menținerea examenului „ridică semne de întrebare cu privire la posibilele consecințe, precum promovarea meditațiilor private și încurajarea inechității în educație”.

Totodată Consiliul Elevilor se arată nemulțumit de propunerea introducerii religiei ca materie la alegere la examenul de Bacalaureat.

„Considerăm că România trebuie să își păstreze caracterul de stat laic, cu diversitatea și pluralismul ca principii de bază, motiv pentru care această materie ar trebui să fie eligibilă ca opțiune numai pentru elevii care studiază la un profil teologic”, a transmis CNE.

De asemenea, elevii dau vina pe profesorii care au obligat elevi să participe la „marșuri pentru viață”, fără a-i informa în prealabil despre tema evenimentelor și fără a le cere acordul părinților/reprezentanților legali.

„Nu există niciun motiv pentru care astfel de agende să se intersecteze cu sectorul educațional, întrucât școlile reprezintă spații în care orice elev are dreptul la propriile opinii și convingeri”, se arată într-un comunicat de presă.

Consiliului Național al Elevilor au întocmit mai multe propuneri cu privire la forma actuală a legii învățământului preuniversitar, pe care le-au transmis parlamentarilor.

Consiliul Elevilor vrea ca propunerile pentru reforma educațională să fie realizate de către entități cu expertiză reală în domeniu

Printre propunerile redactate de Consiliul Național al Elevilor se regăsesc:

  • Acordarea de calificative pentru disciplinele aferente ariilor curriculare arte, sport și religie, excepție făcând profilurile vocaționale aferente;
  • Păstrarea diversității în proiectul de lege este absolut esențială pentru a asigura un mediu școlar incluziv, menit să încurajeze integrarea și participarea fiecărui elev din România.

Potrivit comunicatului de presă, Consiliul Elevilor susține că își dorește ca aceste aspecte să fie tratate în mod responsabil și ca propunerile pentru reforma educațională să fie realizate doar de către entități cu expertiză reală în domeniu, reprezentanții cultelor religioase nefăcând parte din această categorie. De asemenea, păstrarea diversității în proiectul de lege este absolut esențială pentru a asigura un mediu școlar incluziv, menit să încurajeze integrarea și participarea fiecărui elev din România, se mai arată în comunicat.

„Întregul proiect de lege aduce îmbunătățiri reale pe partea de acces la educație, reducerea abandonului școlar și desegregare. Astfel, ne întrebăm cum examenul de admitere este în concordanță cu aceste aspecte. Excelența poate fi promovată în mod descentralizat prin centrele județene de excelență. De ce este necesar un examen suplimentar? Suntem atât de aproape de un mare pas înainte pentru educația din România, însă alegem să rămânem pe loc pentru a promova principii demult apuse, precum concursul de admitere. Sperăm ca propunerile noastre să fie luate în considerare și integrate în forma finală a legii” a declarat Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6386 RON
0.01810
GBP
GBP: 5.8067 RON
-0.01890
HUF
HUF: 1.2671 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0843 RON
0.00950
Convertor valutar

Rezultat: ---