Educație Social

Elevii cer eliminarea exmatriculării din proiectul legii Educației

schedule 26 apr. 2023, 13:42

Elevii cer eliminarea exmatriculării din proiectul legii Educației
maroke/Shutterstock

Consiliul Naţional al Elevilor au solicitat Comisiei pentru învăţământ din Senat să excludă din proiectul legii Învăţământului articolul cu privire la exmatricularea elevilor, deoarece acesta ar însemna „o creștere substanțială a absenteismului”.

Exmatricularea elevilor, contestată de Consiliul Național al Elevilor

Consiliul Național al Elevilor a solicitat excluderea exmatriculării elevilor din legea Educației, deoarece consideră alarmant amendamentul votat în Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, pentru că beneficiile eliminării acesteia au fost deja făcute cunoscute şi chiar susţinute în trecut de către Ministerul Educaţiei.

„Solicităm astfel Comisiei pentru învăţământ din Camera Senatului să elimine acest articol al proiectului de lege. (...) Schimbarea în educaţie ar trebui să însemne evoluţie. Cum poate fi posibil acest lucru când îngrădim accesul la educaţie şi nu oferim şansa de reabilitare? Când se pune "sau" în loc de "şi" atunci când vorbim de drepturile elevilor şi ale profesorilor?", se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, Consiliul Național al Elevilor a mai subliniat că „drepturile elevilor şi cele ale profesorilor ar trebui să fie direct proporţionale, nu invers". Elevii susțin că exmatricularea elevilor, pe lângă neconstituţionalitate, mai înseamnă şi o dezamăgire pedagogică a sistemului de învăţământ din România, mai ales în contextul ratei crescute de abandon şcolar din ultimii ani.

„Dincolo de cadrul legal, trebuie menţionată şi realitatea din sălile de clasă şi impactul real pe care exmatricularea îl are asupra asigurării siguranţei şi a bunei desfăşurări a oricărui proces instructiv-educativ. Orice elev are nevoie de mentorat, îndrumare, consiliere, sprijin, aspecte de care acesta poate beneficia doar prin frecventarea orelor de curs. Exmatricularea pe perioade de câteva zile, la fel cum a fost propus, ar însemna, de asemenea, o creştere substanţială a absenteismului", precizează sursa citată.

Totodată, potrivit CNE, în urma dezbaterilor din Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor amendamentul care „va readuce, în cazul adoptării, exmatricularea pe lista sancţiunilor ce pot fi acordate elevilor" a fost votat.

„Cazurile de violenţă din unităţile de învăţământ ar trebui să fie cercetate din punct de vedere psihoeducaţional şi social. Astfel, printre propunerile constante pe marginea legislaţiei din acest sector, venite din partea Consiliului Naţional al Elevilor, se numără şi posibilitatea de consiliere a elevilor fără acordul părinţilor. Atitudinile agresive trebuie tratate cu responsabilitate maximă şi prevenite pe cât posibil", a mai transmis Consiliul Naţional al Elevilor.

Cazurile de exmatriculare a unui elev

Potrivit amendamentelor votate și susținute de Ministerul Educației, un elev poate fi suspendat pentru o durată de maxim 5 zile lucrătoare, iar pe parcursul unui an școlar pentru cel mult 15 zile lucrătoare.

Copiii din clasele primare nu pot fi exmatriculați, suspendați sau mutați disciplinar, însă modificarea aprobată în comisia de învăţământ face referire la elevii din clasele V-XII care pot fi exmatriculaţi, în cazul comiterii unor fapte foarte grave.

Elevii exmatriculaţi pot să se întoarcă la şcoală, în aceeaşi unitate de învăţământ, însă doar în urma unor programe prin care învață să își corecteze comportamentul. Elevii exmatriculați beneficiază de consiliere, intervenție psihologică și psihoterapie precum și de activități remediale.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---