Educație

Ce se va întâmpla cu elevii care întârzie la oră. Modificări propuse pentru Statutul Elevului

schedule 29 nov. 2023, 07:36

Ce se va întâmpla cu elevii care întârzie la oră. Modificări propuse pentru Statutul Elevului
Foto: Captura video UNICEFRomânia/YT

Elevii vor mai multe drepturi. Cer să nu mai fie dați afară de la oră dacă întârzie și solicită ca tinerii violenți să aibă parte de consiliere gratuită. Acestea sunt doar două dintre propunerile Consiliului Național al Elevilor pentru statutul pe care mai marii din Educație îl vor finaliza în 2024. În același timp, asociațiile de părinți doresc legalizarea perchezițiilor în școală. 

Noi reguli în școli. Ce se va întâmpla cu elevii care întârzie la oră

Consiliul Național al Elevilor (CNE) cere reguli noi în unitățile de învățământ, de la intrarea și accesul în școală și până la consilierea gratuită a tuturor copiilor, după ce cazurile de violență școlară au crescut alarmant. 

„Aceste intrări create special pentru elevi pot crea întâi îmbulzeală, pot crea spaţii în care elevii să devină violenți, pot fi spații special destinate în care persoanele care vor să facă rău copiilor ar putea ajunge pentru că știu că există o intrare specială pentru elevi”, Mihnea Stoica, secretar executiv CNE.
„Sunt foarte multe cazuri de elevi care întârzie la ore și nu mai sunt primiți în școală, pe poartă, rămân pe dinafară şi acest lucru îi expune la mai mult risc. Şcoala trebuie să fie un mediu sigur”, Miruna Croitoru, președinte CNE.
„Să nu existe această parte de suspendare şi exmatriculare pentru că nu ajută la nimic, practic îi luăm dreptul la educație poate interpreta diferit situația, nu că pe o sancțiune, ci că pe un timp liber de la școală”, a completat Mihnea Stoica, secretar executiv CNE.

Cele mai recente cazuri petrecute în școli care au șocat România

O elevă care și-a înjunghiat profesorul în Oradea - acum reținută pentru tentativă de omor - un elev atacat lângă școală de un hoț care îi voia banii în București și o profesoară tăiată cu cuțitul de un adolescent sunt cele mai recente cazuri petrecute în unitățile învățământ din România, cazuri care au zguduit sistemul. 

10% dintre elevi au declarat că au intrat în unitățile de învățământ din țara noastră cu arme sau spray-uri lacrimogene. Peste 70% au deținut băuturi alcoolice, substanțe etnobotanice și țigări. De aceea, acum asociațiile de părinți sunt de acord și cu percheziționarea elevilor la școală, dacă directorul unității primește o sesizare. 

  • Noul Statut al Elevului va fi implementat din februarie 2024. 

Ministerul Educației cere școlilor să vină cu idei, până pe 10 decembrie, pentru a opri violențele în școli 

„Se poate vorbi despre măsuri concrete din categoria finanțarea proiectelor care adresează această situație cu 1,4 milioane de lei. Pe de altă parte, ai creșterea numărului de consilieri, ai traininguri pe care le avem în vedere pentru ei, ai toate lucrurile pe care le face ministerul care clădesc, nu sunt breaking news”, Bogdan Cristescu, secretar de stat Ministerul Educației. 
„Nu e de ajuns, pentru că nu e doar despre a da bani pentru diverse lucruri, ci a organiza procesul în așa fel încât să funcționeze pentru elevi. Ne îndreptăm spre un buget record al educației în 2024, dar în continuare cea mai mare parte este pentru salarii, o să vedem că dacă împărțim banii pentru programele de prevenție, o să avem cam 50 de bani per elev, care înseamnă extrem de puţin”, a spus Daniela Vișoianu, expert în educație, pentru Observator

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---