Rezoluția adoptată cu 13 voturi „pentru”, niciunul împotrivă și două abțineri (Statele Unite şi Rusia) „cere tuturor părţilor să autorizeze şi să faciliteze furnizarea imediată, sigură şi fără obstacole a ajutoarelor umanitare la scară largă” în Fâșia Gaza şi cere „luarea de urgenţă” a unor măsuri în acest sens şi „crearea de condiţii pentru o încetare durabilă a ostilităţilor”.
Textul cere și utilizarea „tuturor căilor de acces şi circulaţie disponibile în Fâşia Gaza” pentru livrarea de combustibil, alimente şi echipamente medicale pe întreg teritoriul.
„Ştim că nu este un text perfect, ştim că doar o încetare a focului va pune capăt suferinţelor”, a comentat ambasadoarea Emiratelor Lana Zaki Nusseibeh, care a contribuit la elaborarea textului.
Dar „dacă nu luăm măsuri drastice, va fi foamete în Gaza”, iar acest text „răspunde prin acţiune la situaţia umanitară disperată a poporului palestinian”, a adăugat ea înainte de vot.
Citește și:
Statele Unite blochează aderarea Palestinei la ONU
Șeful ONU cere un armistițiu
„Un armistiţiu umanitar este singurul mod de a începe să răspundă nevoilor disperate ale populaţiei din Gaza şi de a pune capăt coşmarului”, a reacţionat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care „sperase” la mai multe eforturi din partea Consiliului.
Israelul apreciază că „adevărata problemă” pentru livrarea de ajutoare umanitare în Gaza este „ofensiva” israeliană.
„Adevărata problemă” pentru livrarea ajutorului umanitar în Gaza este „modul în care Israelul îşi conduce ofensiva”, a spus Antonio Guterres. „Mulţi oameni măsoară eficacitatea operaţiunilor umanitare din Gaza după numărul de camioane ale Semilunei Roşii egiptene, ale ONU şi partenerilor noştri care sunt autorizaţi să treacă graniţa. Este o greşeală”, a declarat el presei.
Citește și:
Consiliul ONU cere încetarea focului în Gaza
Adunarea Generală a ONU vrea să ceară oprirea imediată a focului în Fâșia Gaza
La rândul său, ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a declarat că ţara sa va continua să inspecteze orice ajutor umanitar pentru Gaza, după votarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care impune furnizarea acestei asistenţe la „scara largă” şi „fără obstacole”.