Externe

Consiliul de Securitate al ONU cere încetarea focului în Gaza; tensiuni între SUA și Israel

schedule 26 mar. 2024, 09:23

Consiliul de Securitate al ONU cere încetarea focului în Gaza; tensiuni între SUA și Israel
lev radin / Shutterstock
ONU cere încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor; SUA se abțin, tensionând relațiile cu Israel.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție care cere o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza și eliberarea tuturor ostaticilor. Rezoluția a fost votată de 14 membri ai Consiliului, cu abținerea Statelor Unite, permițând astfel adoptarea apelului pentru armistițiu în timpul Ramadanului. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat importanța punerii în aplicare a rezoluției, considerând un eșec în acest sens drept "de neiertat".

În urma adoptării rezoluției, tensiunile dintre Statele Unite și Israel s-au intensificat. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anulat o vizită planificată la Washington, exprimând dezamăgirea față de abținerea SUA de la vot și impactul acesteia asupra eforturilor de război împotriva Hamas și de eliberare a ostaticilor. Casa Albă a răspuns că este "foarte dezamăgită" de decizia lui Netanyahu și a reiterat opoziția față de o ofensivă terestră majoră în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

Israelul a declarat că nu va opri războiul atât timp cât mai sunt ostatici în Gaza, iar ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a subliniat în Washington că abținerea SUA năruie eforturile de război și de eliberare a ostaticilor. În acest context, SUA au afirmat că vor găsi o cale de a avertiza Israelul împotriva unei ofensive la Rafah.

Rezoluția ONU a fost adoptată după mai bine de cinci luni de război între Israel și gruparea islamistă Hamas, cu un bilanț devastator de peste 32.000 de palestinieni uciși. În ciuda tensiunilor, SUA și Marea Britanie au continuat să furnizeze ajutor umanitar în regiune, cu recente parașutări de provizii în Fâșia Gaza.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---