Externe

Consiliul de Securitate al ONU va decide asupra aderării Palestinei ca membru cu drepturi depline

schedule 18 apr. 2024, 08:49

Consiliul de Securitate al ONU va decide asupra aderării Palestinei ca membru cu drepturi depline
lev radin / Shutterstock
ONU votează vineri asupra statutului Palestinei, cu posibil veto SUA.

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) este programat să voteze vineri asupra unei rezoluții care ar putea duce la admiterea Palestinei ca membru cu drepturi depline al organizației. Diplomați au informat că se așteaptă ca Statele Unite, un aliat apropiat al Israelului, să folosească dreptul de veto pentru a bloca această mișcare, care ar însemna recunoașterea efectivă a statului palestinian.

Votul este planificat să aibă loc la ora 15:00 ora locală și va necesita un minim de nouă voturi favorabile din partea celor 15 membri ai Consiliului, fără ca niciunul dintre cei cinci membri permanenți - SUA, Regatul Unit, Franța, Rusia și China - să își exercite dreptul de veto. Algeria, membră nepermanentă a Consiliului, a propus rezoluția și a solicitat ca votul să coincidă cu o reuniune privind Orientul Mijlociu.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a subliniat că SUA consideră că înființarea unui stat palestinian independent ar trebui să rezulte din negocieri directe între părți și nu prin intermediul ONU. În prezent, palestinienii dețin statutul de observator la ONU, o recunoaștere de facto a statalității obținută în Adunarea Generală în 2012. Totuși, pentru a deveni membru cu drepturi depline, este necesară aprobarea Consiliului de Securitate, urmată de un vot favorabil din partea a cel puțin două treimi din cei 193 de membri ai Adunării Generale.

Palestinienii aspiră ca statul lor să includă Cisiordania, estul Ierusalimului și Fâșia Gaza, teritorii aflate sub controlul Israelului din 1967. În ciuda acordurilor de la Oslo și a sprijinului de lungă durată al Consiliului pentru perspectiva a două state alăturate, progresele către crearea unui stat palestinian au fost limitate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9759 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6361 RON
0.00770
GBP
GBP: 5.8194 RON
0.00060
HUF
HUF: 1.2736 RON
-0.00460
BGN
BGN: 2.5441 RON
CHF
CHF: 5.0891 RON
0.00570
Convertor valutar

Rezultat: ---