Externe

Spania, Irlanda și Norvegia recunosc oficial statul palestinian

schedule 28 mai 2024, 12:43

Spania, Irlanda și Norvegia recunosc oficial statul palestinian
rarrarorro/Shutterstock
Spania, Irlanda și Norvegia recunosc statul palestinian, provocând reacții puternice din partea Israelului.

Spania, Irlanda și Norvegia au anunțat marți recunoașterea oficială a statului palestinian, o decizie care a stârnit o reacție puternică din partea Israelului. Cele trei țări europene se alătură astfel celor peste 140 de state membre ale Națiunilor Unite care deja recunosc Palestina ca stat. Decizia vine în contextul unui conflict prelungit în Gaza și este văzută de guvernele respective ca o modalitate de a impulsiona eforturile pentru o încetare a focului între Israel și Hamas.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a descris recunoașterea drept o măsură "istorică" și a subliniat că Spania nu va recunoaște schimbări ale granițelor din 1967 fără acordul ambelor părți. În plus, Sanchez a condamnat acțiunile Hamas și a cerut eliberarea ostaticilor, menționând că decizia Spaniei nu este îndreptată împotriva Israelului, ci este o "respingere fermă" a grupării islamiste.

Israelul a răspuns prin retragerea ambasadorilor săi de la Madrid, Oslo și Dublin și prin convocarea ambasadorilor celor trei țări pentru a viziona videoclipuri cu israelieni luați ostatici de către luptători Hamas. Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a acuzat Spania de complicitate la apelurile pentru genocidul evreilor și a anunțat măsuri punitive împotriva Madridului, inclusiv interzicerea consulatului spaniol din Ierusalim de a furniza servicii palestinienilor.

Decizia celor trei națiuni este în mare parte simbolică, dar speră să stimuleze alte țări din Uniunea Europeană să urmeze exemplul. În prezent, Suedia, Cipru, Ungaria, Republica Cehă, Polonia, Slovacia, România și Bulgaria sunt printre statele UE care au recunoscut deja statul palestinian.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 13 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

34 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.977 RON
USD
USD: 4.6462 RON
-0.01990
GBP
GBP: 5.8694 RON
-0.00720
HUF
HUF: 1.2551 RON
0.00970
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.1386 RON
-0.00370
Convertor valutar

Rezultat: ---