Externe

Uniunea Europeană solicită încetarea focului și eliberarea ostaticilor în Fâșia Gaza

schedule 22 mar. 2024, 06:41

Uniunea Europeană solicită încetarea focului și eliberarea ostaticilor în Fâșia Gaza
Christophe Licoppe/Shutterstock
UE cere încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor, condamnând atacurile Hamas și solicitând ajutor umanitar.

Liderii Uniunii Europene au emis o declarație comună în cadrul summit-ului de la Bruxelles, cerând pentru prima dată o încetare a focului umanitară și eliberarea tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza. "Consiliul European solicită o pauză umanitară imediată, care să conducă la o încetare durabilă a focului, eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și furnizarea de ajutor umanitar", se menționează în textul declarației. De asemenea, liderii UE au cerut Israelului să se abțină de la efectuarea unei operațiuni terestre în Rafah, unde sute de mii de locuitori sunt refugiați.

Declarația summit-ului UE conține și condamnări ale atacurilor Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului. În luna octombrie, liderii europeni au cerut doar coridoare și pauze umanitare pentru a permite ajutoarelor să ajungă la civilii palestinieni. Irlanda, Spania și Belgia au fost printre țările membre care au susținut apelul pentru încetarea focului. Cancelarul german Olaf Scholz, care anterior se opusese unui astfel de apel, invocând dreptul Israelului de apărare, a fost de acord cu solicitările actuale.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat necesitatea unei abordări urgente a situației din Orientul Mijlociu, descriind atacurile din 7 octombrie și războiul din Gaza ca fiind inumane și a accentuat importanța respectării dreptului internațional. Michel a reafirmat angajamentul UE pentru găsirea unei soluții juste și cuprinzătoare care să permită coexistența în pace și securitate a statului Israel și a unui stat palestinian democratic și viabil.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---