Uniunea Europeană (UE) continuă să-și întărească poziția față de Rusia, impunând un nou set de sancțiuni ca reacție la agresiunea continuă a Moscovei asupra Ucrainei. Ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat în principiu al 13-lea pachet de sancțiuni, care va fi formalizat pe 24 februarie, marcând doi ani de la începutul conflictului.
Noile măsuri vizează limitarea capacității Rusiei de a eluda sancțiunile existente, extinzând restricțiile și asupra firmelor din China, Serbia și Turcia, care sunt suspectate de aprovizionarea industriei militare rusești. În plus, sancțiunile vor include și ministrul Apărării din Coreea de Nord, în contextul acuzațiilor privind livrările de rachete și obuze către Moscova.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat importanța menținerii presiunilor asupra Kremlinului și a blocării accesului Rusiei la tehnologii avansate, cum ar fi dronele. Această poziție fermă este reflectată și în declarațiile recente ale doamnei von der Leyen, care a exclus colaborarea cu orice partide sau grupuri politice considerate a fi "prieteni ai lui Putin", în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.
Citește și:
Dezbinare la Casa de Comerț Unirea. Cum a eșuat proiectul: compania de stat vindea marfă de import
Bașcana Găgăuziei acuză Chișinăul după întâlnirea cu Putin
Iohannis, de Ziua Marinei: „Forţele Navale Române contribuie la îmbunătăţirea securității”
În timp ce se pregătesc pentru următoarele alegeri europarlamentare, atât Ursula von der Leyen, cât și Partidul Popular European (PPE), se distanțează de orice formă de extremism și euroscepticism, pledând pentru colaborarea cu forțe politice pro-europene, pro-NATO și pro-ucrainene.