Uniunea Europeană (UE) ar putea fi nevoită să-și intensifice semnificativ suportul militar acordat Ucrainei, în contextul în care Statele Unite ale Americii (SUA) întâmpină întârzieri legislative în aprobarea unei noi anvelope financiare. Analiza Institutului pentru economie mondială din Kiel (Kiel Institut) indică faptul că UE ar trebui să-și dubleze ajutorul militar pentru a compensa lipsa potențială de sprijin din partea SUA în 2024.
Conform datelor colectate de institut, SUA au contribuit cu ajutor militar în valoare de 42,2 miliarde de euro în intervalul februarie 2022 - decembrie 2023, echivalentul a aproximativ 2 miliarde de euro lunar. Pe de altă parte, UE a promis un ajutor militar de 49,7 miliarde de euro de la începutul conflictului, din care 35,2 miliarde de euro au fost deja alocați pentru echipamente și armament specific.
Citește și:
Geert Wilders critică abordarea Olandei privind refugiații ucraineni
Vizită surpriză a lui Viktor Orban la Zelenski: Ce au discutat cei doi lideri?
Christoph Trebesch, liderul echipei de la Kiel Institut responsabilă cu monitorizarea ajutorului acordat Ucrainei, subliniază că dublarea eforturilor europene este o provocare, dar în același timp o chestiune de voință politică. Trebesch evidențiază că țările UE, printre cele mai prospere la nivel global, nu au atins încă pragul de 1% din PIB-ul lor din 2021 pentru a susține Ucraina.
În total, Ucrainei i-au fost promiși 265,1 miliarde de euro începând cu februarie 2022, dintre care 141,3 miliarde de euro sub formă de ajutor financiar, 107,5 miliarde de euro ajutor militar și 16,3 miliarde de euro ajutor umanitar. UE și statele membre reprezintă principalii donatori, cu 144,1 miliarde de euro, urmați de SUA cu 67,7 miliarde de euro și Regatul Unit cu 15,7 miliarde de euro.
Totuși, există o discrepanță notabilă între promisiuni și sumele efectiv alocate, în special în cazul UE, care a deblocat până în prezent ajutor în valoare de doar 77,2 miliarde de euro. Această diferență se datorează în parte faptului că fondurile UE sunt destinate să acopere o perioadă de mai mulți ani.
Citește și:
Stoltenberg cere aliaților NATO mai multe muniții pentru Ucraina
Război în Israel, tensiuni în Europa. Cum se împart taberele înaintea ofensivei