Externe

Uniunea Europeană și Statele Unite consolidează sancțiunile împotriva Rusiei la doi ani de la începutul conflictului din Ucraina

schedule 23 feb. 2024, 13:24

Uniunea Europeană și Statele Unite consolidează sancțiunile împotriva Rusiei la doi ani de la începutul conflictului din Ucraina
https://pixabay.com/photos/building-european-union-flags-79221/
UE și SUA impun noi sancțiuni Rusiei, vizând persoane, entități și sprijinul militar-industrial, pentru a răspunde agresiunii în Ucraina.

La doi ani de la începutul conflictului din Ucraina, Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA) își intensifică eforturile de a răspunde agresiunii ruse prin adoptarea unor noi pachete de sancțiuni. UE a anunțat implementarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni, care include 194 de desemnări individuale, vizând 106 persoane și 88 de entități, depășind astfel pragul de 2.000 de persoane și entități sancționate.

Noul pachet de sancțiuni al UE se concentrează pe limitarea accesului Rusiei la tehnologia militară, în special la drone, și pe înscrierea pe lista sancțiunilor a societăților și persoanelor implicate în efortul de război al Rusiei. Printre măsurile impuse se numără restricții la export pentru produsele și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și pentru produsele și tehnologiile care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a sectorului apărării și securității din Rusia. În plus, pachetul vizează societăți și persoane din țări terțe care sprijină indirect complexul militar-industrial rus.

În paralel, SUA au anunțat sancțiuni împotriva a peste 500 de ținte, marcând astfel cea de-a doua aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia. Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a menționat că restricțiile vor viza complexul militar-industrial rus, precum și companiile din țări terțe care se presupune că ajută la facilitarea accesului Rusiei la bunurile de care are nevoie.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că țara sa va impune noi sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin, pe care îl consideră responsabil pentru moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi. Această mișcare vine după întâlnirea președintelui american cu soția și fiica lui Navalnîi.

UE și SUA își reafirmă hotărârea de a sprijini Ucraina și de a rămâne vigilenți în aplicarea eficace a măsurilor restrictive și de a colabora cu țările terțe pentru a aborda posibilele încercări de eludare a sancțiunilor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6687 RON
-0.00620
GBP
GBP: 5.8125 RON
0.00330
HUF
HUF: 1.261 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1404 RON
-0.01130
Convertor valutar

Rezultat: ---