La doi ani de la începutul conflictului din Ucraina, Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA) își intensifică eforturile de a răspunde agresiunii ruse prin adoptarea unor noi pachete de sancțiuni. UE a anunțat implementarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni, care include 194 de desemnări individuale, vizând 106 persoane și 88 de entități, depășind astfel pragul de 2.000 de persoane și entități sancționate.
Noul pachet de sancțiuni al UE se concentrează pe limitarea accesului Rusiei la tehnologia militară, în special la drone, și pe înscrierea pe lista sancțiunilor a societăților și persoanelor implicate în efortul de război al Rusiei. Printre măsurile impuse se numără restricții la export pentru produsele și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și pentru produsele și tehnologiile care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a sectorului apărării și securității din Rusia. În plus, pachetul vizează societăți și persoane din țări terțe care sprijină indirect complexul militar-industrial rus.
Citește și:
Rusia impune contra-sancțiuni Uniunii Europene
În paralel, SUA au anunțat sancțiuni împotriva a peste 500 de ținte, marcând astfel cea de-a doua aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia. Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a menționat că restricțiile vor viza complexul militar-industrial rus, precum și companiile din țări terțe care se presupune că ajută la facilitarea accesului Rusiei la bunurile de care are nevoie.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că țara sa va impune noi sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin, pe care îl consideră responsabil pentru moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi. Această mișcare vine după întâlnirea președintelui american cu soția și fiica lui Navalnîi.
UE și SUA își reafirmă hotărârea de a sprijini Ucraina și de a rămâne vigilenți în aplicarea eficace a măsurilor restrictive și de a colabora cu țările terțe pentru a aborda posibilele încercări de eludare a sancțiunilor.