Externe

Georgia trece peste veto-ul prezidențial și adoptă legea "agenților străini" în ciuda protestelor

schedule 29 mai 2024, 07:45

Georgia trece peste veto-ul prezidențial și adoptă legea "agenților străini" în ciuda protestelor
https://pixabay.com/illustrations/georgia-flag-country-symbol-nation-4644799/
Georgia adoptă legea "agenților străini" în ciuda protestelor și criticilor internaționale, riscând relațiile cu Occidentul.

Parlamentul georgian a adoptat definitiv, marți, legea privind "agenții străini", trecând peste veto-ul prezidențial și declanșând proteste de amploare în capitala Tbilisi. Legea, care a fost criticată atât de opoziția internă cât și de partenerii internaționali, cere organizațiilor care primesc peste 20% din finanțarea lor din străinătate să se înregistreze ca "agenți de influență străină". Aceasta include, de asemenea, amenzi punitive pentru încălcarea legii și cerințe de divulgare a informațiilor.

Protestatarii, care se adunaseră în fața clădirii Parlamentului, au scandat "Rușilor! Sclavilor!", exprimându-și nemulțumirea față de ceea ce mulți consideră a fi o lege inspirată de legislația rusă folosită pentru a viza oponenții Kremlinului. Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, ale cărei puteri sunt în mare parte ceremoniale, a fost ignorată în decizia finală de adoptare a legii.

Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au criticat proiectul de lege, iar SUA au amenințat cu sancțiuni oficialii georgieni care au votat în favoarea legii. Guvernul georgian a respins acuzațiile de "șantaj" din partea țărilor occidentale și a susținut necesitatea legii pentru a preveni implicarea Georgiei într-un conflict cu Rusia. Rusia, pe de altă parte, neagă orice implicare în promovarea legii și a respins criticile occidentale.

Această decizie este considerată un test cheie pentru orientarea politică a Georgiei, o țară care timp de trei decenii a fost printre cele mai pro-occidentale foste state sovietice, și ridică întrebări despre menținerea cursului său occidental sau o posibilă pivotare spre Rusia.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 20 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

32 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00010
USD
USD: 4.6535 RON
-0.01320
GBP
GBP: 5.8883 RON
0.00620
HUF
HUF: 1.2521 RON
0.00270
BGN
BGN: 2.5447 RON
CHF
CHF: 5.2157 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---