Externe

Președintele Klaus Iohannis subliniază importanța Mării Negre pentru securitatea regională în contextul tensiunilor crescute

schedule 28 iun. 2024, 13:02

Președintele Klaus Iohannis subliniază importanța Mării Negre pentru securitatea regională în contextul tensiunilor crescute
Foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat la Consiliul European rolul Mării Negre în securitatea UE și a pledat pentru sprijinul Ucrainei și cooperarea UE-NATO.

În cadrul Consiliului European de la Bruxelles, Președintele României, Klaus Iohannis, a evidențiat „importanța crucială” a Mării Negre pentru securitatea regională și a Uniunii Europene, în lumina situației geopolitice actuale. Liderii europeni au stabilit ca obiectiv pentru viitoarea Comisie Europeană și Înaltul Reprezentant să elaboreze o strategie a UE pentru regiunea Mării Negre, reflectând eforturile diplomatice ale României din ultimele luni.

Președintele Iohannis a accentuat necesitatea unui proces rapid și predictibil în numirea conducerii instituțiilor europene, precum și respectarea echilibrului politic și geografic. În discuțiile privind Agenda Strategică a Uniunii pentru 2024-2029, a subliniat importanța unei Uniuni mai puternice și influente la nivel internațional, precum și a politicii de extindere și sprijinul pentru Ucraina și cooperarea UE-NATO.

În contextul situației din Ucraina, Iohannis a insistat pe necesitatea sprijinului continuu pentru această țară, inclusiv în domeniul apărării antiaeriene. A susținut, de asemenea, începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, precum și extinderea sprijinului pentru Republica Moldova.

Liderii UE au discutat și despre securitate și apărare, subliniind importanța reducerii dependențelor strategice și consolidarea capabilităților Uniunii. Klaus Iohannis a pledat pentru finanțarea adecvată a industriei de apărare europene și a subliniat importanța interoperabilității cu NATO.

În plus, Consiliul European a abordat teme precum migrația, situația din Georgia și atacurile hibride ale Rusiei, angajându-se la un răspuns ferm și unit. O foaie de parcurs privind reformele interne a fost adoptată pentru consolidarea Uniunii și pregătirea pentru extindere.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9771 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6489 RON
0.00270
GBP
GBP: 5.88 RON
0.00200
HUF
HUF: 1.2603 RON
-0.00610
BGN
BGN: 2.5447 RON
-0.00010
CHF
CHF: 5.1718 RON
0.01430
Convertor valutar

Rezultat: ---