Externe

România condamnă alegerile organizate de Rusia în teritorii ocupate

schedule 16 mar. 2024, 21:11

România condamnă alegerile organizate de Rusia în teritorii ocupate
Alexandru Nika/Shutterstock
România condamnă alegerile rusești în teritorii ocupate, încălcând suveranitatea Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

Ministerul Afacerilor Externe al României a emis o condamnare fermă a desfășurării alegerilor rusești în teritoriile ocupate ale Ucrainei și în regiunile separatiste din Republica Moldova și Georgia. Într-o serie de postări pe rețeaua socială X, MAE a declarat că aceste alegeri încalcă dreptul internațional și suveranitatea statelor respective, considerându-le ilegale și ilegitime.

România a subliniat că deschiderea secțiilor de votare în Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud fără acordul autorităților din Moldova și Georgia constituie o încălcare a normelor internaționale. De asemenea, a fost menționat că buletinele de vot folosite în Transnistria ar fi fost tipărite local pentru a evita controlul la frontiere, ceea ce arată lipsa de respect față de legile naționale ale Republicii Moldova.

Această poziție vine în contextul în care rezistența ucraineană a efectuat o explozie în apropierea unei secții de votare din orașul Skadovsk, în regiunea Herson, iar serviciul de securitate ucrainean SBU a atacat trei rafinării de petrol Rosneft din Rusia cu drone, ca parte a strategiei de subminare a potențialului economic al Federației Ruse.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---