Externe

Cine este românul de 22 de ani mort în Israel. A fost printre primii soldaţi care au ţinut piept asaltului teroriştilor Hamas

schedule 10 oct. 2023, 07:16

Cine este românul de 22 de ani mort în Israel. A fost printre primii soldaţi care au ţinut piept asaltului teroriştilor Hamas
Foto: Ran Zisovitch/Shutterstock

A treia zi de război în Israel s-a încheiat cu un bilanț înfiorător: peste 1200 de morți, 700 doar din Israel. Printre ei se numără și un soldat cu origini române. Avea 22 de ani și a fost printre primii chemați să apere Israelul de atacul teroriștilor Hamas.

Un cetățean român a murit în războiul dintre Israel și Hamas

Românul mort în Israel se numea Amir Fisher. Avea 22 de ani şi era sergent major. Amir s-a născut în Israel, dar tatăl lui era din România. Anunțul morții tânărului a fost făcut luni de Ministerul de Externe de la București. 

„Suntem profund întristați de pierderea unui militar al armatei israeliene, cu dublă cetățenie, israeliană și română. Transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei. Rămânem solidari cu Israel în aceste vremuri grele. România condamnă ferm atacurile asupra populației israeliene”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Twitter a Ministerului român de Externe.

Premierul Marcel Ciolacu a primit luni, în timp ce se afla la Varna, la Reuniunea trilaterală România - Bulgaria - Grecia, vestea decesului soldatului israelian care avea și cetățenie română.

„Contextul internaţional impune şi mai multă solidaritate între statele partenere, care împărtăşim aceste valori. Mă refer aici la tragedia prin care trece şi poporul israelian, după cea prin care trece poporul ucranean. România condamnă cu tărie atacurile teroriste asupra teritoriilor şi cetăţenilor statului israelian.
Şi îmi exprim regretul profund pentru victimele acestor atacuri şi transmit condoleanţe familiilor îndoliate. Şi noi am primit astăzi vestea că un cetăţean, şi român, a decedat în aceste conflicte şi cred că statul israelian este îndreptăţit să îşi apere ţara cu toate forţele”, a spus Marcel Ciolacu.

Israelul a mobilizat peste 300.000 de rezerviști

Violențele au început brusc în Israel. Cu toate acestea, atacurile au venit la finalul unui an plin de tensiuni între cele două tabere. Din anul 2006 gruparea Hamas conduce Fâșia Gaza, după ce a reușit să își neutralizeze rivalii de la Fatah. 

Ulterior, Israel și Egipt au impus o blocadă navală asupra Fâșia Gaza, în 2007. Hamas a declarat că actuala operațiune din Israel reprezintă un răspuns la blocadă, dar și la recentele raiduri militare israeliene în Cisiordania. 

De asemenea, gruparea aflată la putere în Gaza justifică atacurile prin trimitere la violențele de la Moscheea al-Aqsa, un loc religios disputat din Ierusalim, cunoscut de evrei sub numele de Muntele Templului.

Israelul a mobilizat peste 300 de mii de rezerviști, iar o posibilă intervenție la sol asupra Fâșiei Gaza ar putea avea loc zilele următoare. În regiune a ajuns și un portavion american. 

Nimeni nu înţelege cum de a fost posibil un astfel de atac.

„Este cea mai proastă zi din istoria Israelului, de departe. Vreau să compar asta cu ceva din istoria americană. Este ceva de calibrul atacurilor de la 11 Septembrie și Pearl Harbor la un loc”, Jonathan Conricus, purtător de cuvânt armată.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---