Politic

Cine este generalul Vlad Gheorghiță, noul șef al Armatei Române. A fost înaintat de Klaus Iohannis în gradul de general cu patru stele

schedule 29 nov. 2023, 11:35

Cine este generalul Vlad Gheorghiță, noul șef al Armatei Române. A fost înaintat de Klaus Iohannis în gradul de general cu patru stele
Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Generalul Vlad Gheorghiță (54 de ani) a fost numit șef al Armatei Române. Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de numire al generalului în funcția de șef al Statului Major al Apărării începând cu data de 1 decembrie 2023. Acesta a fost și înaintat în gradul de general cu patru stele de către șeful statului. 

Cine este noul şef al Armatei Române, generalul Vlad Gheorghiță

Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit pe generalul-locotenent cu trei stele Vlad Gheorghiţă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, începând cu data de 1 decembrie 2023. De asemenea, l-a înaintat în gradul de general cu patru stele. Până acum, șeful Statului Major al Apărării a fost generalul Daniel Petrescu, el fiind numit în funcție la 1 decembrie 2019. 

Potrivit legii, șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. 

Generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad îndeplinea funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022. În intervalul februarie 2020 - august 2022, Vlad Gheorghiță a avut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp. În perioada august 2017 - februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău, iar între 2016 - 2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

Între anii 2005-2014, Vlad Gheorghiță a ocupat diferite funcții, cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”. În 2007, a participat ca ofițer de stat major în cadrul Comandamentului Multinațional al Forței în Irak. 

Vlad Gheorghiță a absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, printre care se numără cele ale Facultății Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică - Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii - Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea „Lucian Blaga” - Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College - Carlisle, SUA.

Generalul a absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” în anul 1988 și Școala Militară de ofițeri activi de Tancuri din Pitești în 1991. El și-a început cariera în funcția de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri București. 

A fost decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României", Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii", Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii. 

Vlad Gheorghiță este căsătorit și are doi copii. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9763 RON
0.00020
USD
USD: 4.6109 RON
0.00470
GBP
GBP: 5.7827 RON
-0.00080
HUF
HUF: 1.2877 RON
-0.00220
BGN
BGN: 2.5443 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0812 RON
0.00800
Convertor valutar

Rezultat: ---