Cine este noul şef al Armatei Române, generalul Vlad Gheorghiță
Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit pe generalul-locotenent cu trei stele Vlad Gheorghiţă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, începând cu data de 1 decembrie 2023. De asemenea, l-a înaintat în gradul de general cu patru stele. Până acum, șeful Statului Major al Apărării a fost generalul Daniel Petrescu, el fiind numit în funcție la 1 decembrie 2019.
Potrivit legii, șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.
Generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad îndeplinea funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022. În intervalul februarie 2020 - august 2022, Vlad Gheorghiță a avut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului SMAp. În perioada august 2017 - februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău, iar între 2016 - 2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.
Citește și:
Aderarea României la Schengen, o nouă șansă. Cum s-ar putea înclina balanța în favoarea noastră
Klaus Iohannis trimite un nou ambasador în China. Cine este Dan Horia Maxim
Cine este politicianul care s-a bariadat 10 ore în casă cu 3 arme. A fost urmărit de lunetiști
Între anii 2005-2014, Vlad Gheorghiță a ocupat diferite funcții, cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”. În 2007, a participat ca ofițer de stat major în cadrul Comandamentului Multinațional al Forței în Irak.
Vlad Gheorghiță a absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, printre care se numără cele ale Facultății Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică - Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii - Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea „Lucian Blaga” - Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College - Carlisle, SUA.
Citește și:
Un diplomat român a fost desemnat șeful Misiunii UE în Republica Moldova. MAE salută alegerea
Bianca Drăgușanu a primit mesaje răutăcioase din partea unei mămici
Generalul a absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” în anul 1988 și Școala Militară de ofițeri activi de Tancuri din Pitești în 1991. El și-a început cariera în funcția de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri București.
A fost decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României", Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii", Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.
Vlad Gheorghiță este căsătorit și are doi copii.