O nouă dronă a căzut pe teritoriul României
Miercuri noaptea, forțele armate ruse au atacat porturile ucrainene din regiunea Odesa, în apropiere de granița cu România. Armata română a ridicat, miercuri noaptea, mai multe aeronave F16 pentru a supraveghea zona de la frontiera cu Ucraina. Totodată, aproape de miezul nopții, locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje de avertizare RO-Alert despre riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian. Aceștia au fost rugați să își păstreze calmul și să se adăpostească.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că s-a identificat un crater de 1,5 metri în urma căderii unei drone pe teritoriul României. Drona a căzut în apropiere de localitatea Grindu din Tulcea, pe un câmp, astfel că, din fericire, nu au fost înregistrate victime. Autoritățile spun că drona a fost ridicată și va fi dusă pentru a se efectua o expertiză în săptămânile ce urmează.
Citește și:
Operațiune după prăbușirea unei drone în Brăila
Cum arată dronele Shahed 136 care ajung și în România. Rusia neagă tot și dă vina pe țara noastră
Alarma a fost dată puțin după ora 22:40, din partea sistemului radar românesc, iar de pe aeroporturile militare, de la Fetești și de la Mihail Kogălniceanu au decolat aeronavele românești de luptă F16, dar și partenerii NATO cu avioane Eurofighter Typhoon cu piloți germani pentru a supraveghea zona de sud a Ucrainei, care este un loc vulnerabil.
Cel puțin 42 de drone au fost lansate de forțele armate ruse spre Ucraina în cursul nopții trecute. O parte din drone au fost lansate către portul Ismael, aflat la aproximativ 300 de metri distanță de granița cu România.
Aceasta este a cincea dronă care a căzut pe teritoriul României. Specialiștii spun că ar fi vorba despre o dronă de tip Shahed, fabricație iraniană, care este o dronă kamikaze folosită foarte des de către armata rusă.
"Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor. Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre.
Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații", conform comunicatului MApN.