Locale

Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Tîlvăr confirmă

schedule 06 sept. 2023, 14:44

Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Tîlvăr confirmă
Foto: Twitter/ GeoConfirmed / Tatarigami

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat că, marți seară, au fost găsite în Tulcea bucăți ce par a fi de dronă. Pentru moment, nu este clar dacă a fost un atac direct sau un ricoșeu. Analiștii străini au geolocalizat încă de marţi seară imaginile publicate de ucraineni şi au ajuns la concluzia că în dimineața zilei de 4 septembrie „foarte probabil o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în România, cel mai probabil după ce a fost lovită de apărarea aeriană ucraineană”. Este vorba de atacul asupra portului Izmail din noaptea de duminică spre luni. 

Tîlvăr confirmă că au fost găsite bucăți dintr-o dronă pe teritoriul României

Bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României, a confirmat ministrul Apărării, la Antena 3 CNN. „În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii, în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă”, a declarat, miercuri, ministrul Tîlvăr în timpul unei vizite în judeţul Tulcea. 

Conform unor surse guvernamentale citate de Observator, bucățile de dronă sunt de la un atac asupra portului Izmail și se află la 100 de metri de apă într-o zonă cu multă vegetație sălbatică.

Deşi ieri ministrul Apărării Angel Tîlvăr, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Klaus Iohannis au negat că o dronă a armatei ruse a căzut la noi în țară, experții străini de la grupul OSINT GeoConfirmed au concluzionat că în dimineața zilei de 4 septembrie o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în interiorul României (membru NATO). 

Ei au completat că, cel mai probabil, a fost lovită sau deviată de apărarea ucraineană. Drept urmare, nu ar fi vorba despre un atac intenționat sau o greșeală din partea rușilor. 

GeoConfirmed, un grup de analişti de informaţii din surse deschise, a publicat marţi seară pe platfomar X, fosta Twitter, o analiză în care susţine că a geolocalizat împreună cu alţi colaboratori locul unde s-a prăbuşit drona, mai exact pe malul românesc al Dunării, coordonatele oferite fiind: 45.328864, 28.803601.

Mai mult, analiștii au găsit și alte dovezi precum discuții în grupurile de Telegram ale localnicilor ucraineni unde o persoană susține că o dronă Shahed a fost „lovită” (n.r. de apărarea ucraineană) și „a zburat în România”.

În pofida diferitelor declarații ale autorităților de la București, analiștii susțin că pe baza diferitelor investigațiilor efectuate de diferiți experți în geolocalizare, pe baza informaţiilor din sursă deschisă despre sistemul de operare al dronelor Shahed şi pe baza informaţiilor că ucrainenii sunt capabili să doboare sau să lovească numeroase drone Shahed, este „foarte probabil că o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în România, cel mai probabil după ce a fost lovită de apărarea aeriană ucraineană. Iar în ceea ce priveşte neconcordaţa între ce spun oficialii ucraineni şi cei români, grupul a conchis că "pe baza investigației noastre, declarația ucrainenilor este cea corectă”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---