Politic

Fragmente de dronă Shahed, găsite pe teritoriul R. Moldova, la graniţa cu Ucraina. De unde ar proveni

schedule 12 feb. 2024, 07:02

Fragmente de dronă Shahed, găsite pe teritoriul R. Moldova, la graniţa cu Ucraina. De unde ar proveni
Foto: border.gov.md

Fragmente de dronă de tip Shahed au fost găsite duminică pe teritoriul Republicii Moldova, la granița cu Ucraina, în apropierea localității Etulia, din raionul Vulcănești, a transmis Inspectoratul General al Polișiei de Frontieră (IGPF) din Republica Moldova. 

După depistarea rămăşiţelor de dronă pe teritoriul Republicii Moldova, informaţiile au fost comunicate autorităţilor competente, iar în zonă a fost restricţionat accesul.

„Nu există riscuri sau pericole pentru comunităţile din zonă, iar autorităţile au luat toate măsurile de rigoare pentru menţinerea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică”, transmite IGPF, citat de NewsMaker.

Rusia a lansat în cursul nopţii atacuri cu zeci de drone asupra teritoriului Ucrainei, vizând cu precădere Kievul, dar şi Odesa şi Mikolaiv.

Cu toate acestea, autoritățile din Republica Moldova sunt de părere că, pe baza informațiilor primite de la partea ucraineană, este vorba despre rămășițe provenind de la atacul cu drone care a avut loc în noaptea de 9 spre 10 februarie, când a fost vizată regiunea Izmail, aflată în apropiere de frontiera cu Republica Moldova.

„Există bănuiala că resturile de dronă depistate ar fi una din dronele doborâte de sistemul anti-aerian ucrainean. În vederea excluderii dezinformărilor şi evitarea panicii în rândul cetăţenilor, rugăm să păstraţi calmul şi să vă informaţi doar din surse oficiale”, se arată în comunicatul emis de IGPF.

Fragmente de la mai multe rachete au căzut în Republica Moldova

De la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2022, fragmente de rachetă au văzut de mai multe ori în Republica Moldova. Rămășițe au fost găsite în localitățile Naslavcea, Larga, Chiţcani şi Gîsca.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, când a fost atacul de la Izmail, autorităţile române au transmis mesaje RO-Alert în judeţele Tulcea şi Galaţi pentru a avertiza populaţia asupra posibilelor căderi ale unor resturi de drone. Totodată, aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Turce, de la Feteşti, au fost ridicate în aer pentru a verifica spaţiul aerian, dar nu au fost raportate „pătrunderi neautorizate”.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 2 voturi
Nu: 10 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

12 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9753 RON
0.00160
USD
USD: 4.597 RON
-0.01270
GBP
GBP: 5.8238 RON
-0.01170
HUF
HUF: 1.2807 RON
0.00520
BGN
BGN: 2.5439 RON
0.00070
CHF
CHF: 5.2177 RON
0.00660
Convertor valutar

Rezultat: ---