Locale

MApN: O altă dronă rusească s-a prăbușit lângă Plauru, pe malul drept al Brațului Chilia

schedule 12 oct. 2023, 10:06

MApN: O altă dronă rusească s-a prăbușit lângă Plauru, pe malul drept al Brațului Chilia
Foto: Mircea Moira/Shutterstock

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că o nouă dronă ruseasă s-a prăbușit lângă Plauru, pe malul drept al Brațului Chilia. În zonă au fost construite adăposturi antiaeriene din beton armat, ca urmare a dronelor prăbușite la începutul lunii septembrie. 

Crater de dronă, descoperit în apropiere de localitatea Plauru

UPDATE 13:15: Reprezentanţii Armatei au găsit un crater uriaş provocat prin explozie, de dispozitivul militar, la trei kilometri de localitatea Plauru din judeţul Tulcea. Avem de-a face pentru prima dată cu o dronă de tip kamikaze, spun specialiştii. 

„Miercuri, 11 octombrie, forțele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România. Ministerul Apărării Naționale a monitorizat în timp real situația aeriană în zonele de responsabilitate.
Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20, cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie”, a transmis MApN.

Militarii trimiși la fața locului au găsit un crater, la aproape 3 kilometri de localitatea Plauru, format, cel mai probabil, de impactul unei drone rusești cu solul.

„În baza informațiilor primite de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru, din jud. Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forțe și mijloace din alte instituții ale Sistemului național de apărare, ordine publică şi siguranță națională, s-au deplasat în zonă pentru investigarea situației.
În jurul orei 5.00, echipele din teren au raportat descoperirea unui crater de dronă, cu posibilă explozie la impact, într-o zonă cu vegetație aflată în apropierea malului drept al Brațului Chilia, la aproximativ 3 km vest de localitatea Plauru. Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor”, au transmis reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.

MApN va continua să monitorizeze spațiul aerian de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

„Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”, a precizat MApN.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 8 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

27 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
-0.00040
USD
USD: 4.6285 RON
-0.00320
GBP
GBP: 5.7804 RON
0.01880
HUF
HUF: 1.278 RON
-0.00030
BGN
BGN: 2.5442 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.093 RON
-0.00250
Convertor valutar

Rezultat: ---