O rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova
Vineri, 11 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut granița de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. Comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a transmis că cele două rachete ar fi trecut prin spațiul aerian moldovenesc și românesc.
„În jurul orei 10:33, aceste rachete au traversat spațiul aerian românesc. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state (România, Ucraina și Republica Moldova)”, este mesajul oficialului transmis pe Twitter.
La scurt timp după incident, Ministerul Apărării din Moldova a confirmat informația.
„Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, a transmis instituția.
MApN spune că racheta rusească nu a trecut prin spațiul aerian românesc
Ministerul Apărării Naționale din România nu a confirmat informația potrivit căreia o rachetă rusească ar fi survolat spațiul aerian al României.
Citește și:
Atac cu o rachetă rusească asupra orașului Cernihiv. Zeci de persoane au fost rănite
MApN a transmis că "sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României".
Ministerul a menționat că cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost stabilit de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.
Zelinski, despre rachetele care au zburat deasupra Moldovei
Președintele Ucrainei, Volodomir Zeleski, a vorbit despre rachetele rusești care ar fi survolat spațiul aerian al Moldovei. Oficialul a spus că această teroare a armatei ruse trebuie oprită. De asemenea, Zelenski a mulțumit forțelor aeriene și tuturor celor care protejează Ucraina.
Citește și:
Reuniune a miniștrilor de Externe la Kiev. Ucraina vrea să înceapă negocierile de aderare la UE
Filmul primei vizite a lui Zelenski în România. Ce a cerut președintele ucrainean și ce a oferit
Geoană, despre riscul ca Rusia să atace România: „Cum ar fi fost dacă nu eram în NATO?”
“Mai multe rachete rusești au zburat prin spațiul aerian al Moldovei și României. Rachetele de astăzi (vineri – n.red.) reprezintă o provocare pentru NATO și securitatea colectivă. Aceasta este teroarea care poate și trebuie oprită. Oprit de lume. Și le mulțumesc tuturor celor care înțeleg asta. Mulțumesc tuturor celor care mă ajută. Și, desigur, mulțumesc Forțelor noastre Aeriene, tuturor luptătorilor noștri antiaerieni, tuturor celor care protejează Ucraina și poporul nostru”, a transmis Zelenski.