Social Externe

O rachetă rusească a străbătut spațiul aerian al Republicii Moldova

schedule 10 feb. 2023, 16:32

O rachetă rusească a străbătut spațiul aerian al Republicii Moldova
Anelo/Shutterstock

Comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a anunțat că o rachetă rusească a trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova, vineri. Mai târziu, informația a fost confirmată și de autoritățile de la Chișinău. Chiar dacă inițial s-a menționat că racheta ar fi străbătut și spațiul aerian românesc, acest lucru nu a fost confirmat de reprezentanții MapN.

O rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Republicii Moldova

Vineri, 11 februarie, la ora 10:18, două rachete de croazieră rusești Kalibr au trecut granița de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. Comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a transmis că cele două rachete ar fi trecut prin spațiul aerian moldovenesc și românesc.

„În jurul orei 10:33, aceste rachete au traversat spațiul aerian românesc. După aceea, au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state (România, Ucraina și Republica Moldova)”, este mesajul oficialului transmis pe Twitter.

La scurt timp după incident, Ministerul Apărării din Moldova a confirmat informația.

„Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”, a transmis instituția.

MApN spune că racheta rusească nu a trecut prin spațiul aerian românesc

Ministerul Apărării Naționale din România nu a confirmat informația potrivit căreia o rachetă rusească ar fi survolat spațiul aerian al României. 

MApN a transmis că "sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României". 

Ministerul a menționat că cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost stabilit de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță. 

Zelinski, despre rachetele care au zburat deasupra Moldovei

Președintele Ucrainei, Volodomir Zeleski, a vorbit despre rachetele rusești care ar fi survolat spațiul aerian al Moldovei. Oficialul a spus că această teroare a armatei ruse trebuie oprită. De asemenea, Zelenski a mulțumit forțelor aeriene și tuturor celor care protejează Ucraina.

“Mai multe rachete rusești au zburat prin spațiul aerian al Moldovei și României. Rachetele de astăzi (vineri – n.red.) reprezintă o provocare pentru NATO și securitatea colectivă. Aceasta este teroarea care poate și trebuie oprită. Oprit de lume. Și le mulțumesc tuturor celor care înțeleg asta. Mulțumesc tuturor celor care mă ajută. Și, desigur, mulțumesc Forțelor noastre Aeriene, tuturor luptătorilor noștri antiaerieni, tuturor celor care protejează Ucraina și poporul nostru”, a transmis Zelenski.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---