Externe

NATO analizează opțiuni pentru contracararea rachetelor rusești apropiate de granițele sale

schedule 27 mar. 2024, 07:13

NATO analizează opțiuni pentru contracararea rachetelor rusești apropiate de granițele sale
Vitalii Vodolazskyi / Shutterstock
NATO analizează apărarea împotriva rachetelor ruse, după incidente în spațiul Poloniei; se discută doborârea proiectilelor periculoase.

NATO ia în considerare măsuri de apărare împotriva rachetelor rusești care se apropie de granițele Alianței, după recente incidente în care proiectile au intrat în spațiul aerian al Poloniei. Ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Andrzej Szejna, a declarat că sunt analizate diverse concepte, inclusiv doborârea rachetelor care se apropie periculos de mult de frontierele NATO. Această strategie ar necesita însă aprobarea Ucrainei și ar trebui să țină cont de implicațiile internaționale.

Recent, o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian polonez pentru 39 de secunde, declanșând activarea tuturor procedurilor necesare pentru asigurarea securității spațiului aerian al Poloniei. În urma acestui incident, Polonia și-a activat sistemele antiaeriene, iar racheta ar fi fost doborâtă dacă exista riscul să atingă o țintă pe teritoriul polonez.

Incidentele anterioare includ o rachetă rusească care a intrat în spațiul aerian polonez în decembrie anul trecut și o altă rachetă care a căzut în Polonia în noiembrie 2022, rezultând în decesul a doi civili. Aceasta din urmă s-a dovedit a fi un proiectil ucrainean rătăcit, lansat pentru a intercepta o rachetă rusească.

Discuțiile dintre Polonia și NATO, inclusiv cu secretarul general Jens Stoltenberg, au subliniat sporirea vigilenței și întărirea pozițiilor Alianței pe flancul estic, în special în Polonia. Aceste măsuri vin în contextul în care tensiunile din regiune rămân ridicate, iar securitatea membrilor NATO este o prioritate.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---