În contextul conflictului continuu dintre Ucraina și Rusia, NATO analizează o propunere de constituire a unui fond de 100 de miliarde de euro pentru a asigura un sprijin pe termen lung Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat necesitatea de a schimba dinamica sprijinului acordat Ucrainei, trecând de la contribuții voluntare la angajamente pe termen lung ale NATO.
Propunerea, care va fi discutată în detaliu la reuniunea ministerială de la Bruxelles, prevede ca fiecare țară membră să contribuie cu un anumit procent din PIB-ul său. Ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, și omologul său eston, Margus Tsahkna, au susținut această inițiativă, menționând că ar putea asigura o asistență de securitate predictibilă și de încredere pentru Ucraina.
Cu toate acestea, există scepticism din partea unor state membre, cum ar fi Ungaria, care se opune oricărei propuneri care ar putea transforma alianța dintr-una defensivă într-una ofensivă. În ciuda acestor divergențe, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a calificat propunerea drept „corectă și importantă”, subliniind necesitatea unor structuri fiabile și pe termen lung pentru ajutorul acordat Ucrainei.
Citește și:
NATO evaluează măsuri contra rachetelor rusești
Decizia finală privind fondul și modalitatea de finanțare este așteptată să fie luată la Summitul NATO din iulie, care va avea loc la Washington și va marca 75 de ani de la înființarea alianței. Această inițiativă vine într-un moment în care NATO își exprimă angajamentul ferm față de Ucraina și analizează măsuri pentru a asigura că țara va deveni membră a alianței în viitor.