Externe

NATO discută un fond de 100 de miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

schedule 03 apr. 2024, 16:11

NATO discută un fond de 100 de miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Foto: U.S. Mission to NATO/Facebook
NATO propune un fond de 100 mld. euro pentru sprijinul pe termen lung al Ucrainei, cu dezbateri între membrii alianței.

În contextul conflictului continuu dintre Ucraina și Rusia, NATO analizează o propunere de constituire a unui fond de 100 de miliarde de euro pentru a asigura un sprijin pe termen lung Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat necesitatea de a schimba dinamica sprijinului acordat Ucrainei, trecând de la contribuții voluntare la angajamente pe termen lung ale NATO.

Propunerea, care va fi discutată în detaliu la reuniunea ministerială de la Bruxelles, prevede ca fiecare țară membră să contribuie cu un anumit procent din PIB-ul său. Ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, și omologul său eston, Margus Tsahkna, au susținut această inițiativă, menționând că ar putea asigura o asistență de securitate predictibilă și de încredere pentru Ucraina.

Cu toate acestea, există scepticism din partea unor state membre, cum ar fi Ungaria, care se opune oricărei propuneri care ar putea transforma alianța dintr-una defensivă într-una ofensivă. În ciuda acestor divergențe, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a calificat propunerea drept „corectă și importantă”, subliniind necesitatea unor structuri fiabile și pe termen lung pentru ajutorul acordat Ucrainei.

Decizia finală privind fondul și modalitatea de finanțare este așteptată să fie luată la Summitul NATO din iulie, care va avea loc la Washington și va marca 75 de ani de la înființarea alianței. Această inițiativă vine într-un moment în care NATO își exprimă angajamentul ferm față de Ucraina și analizează măsuri pentru a asigura că țara va deveni membră a alianței în viitor.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---