Politic

România a operaționalizat al doilea sistem Patriot și discută despre sprijinul pentru Ucraina în cadrul CSAT

schedule 19 iun. 2024, 15:45

România a operaționalizat al doilea sistem Patriot și discută despre sprijinul pentru Ucraina în cadrul CSAT
FP Creative Stock / Shutterstock
România a activat al doilea sistem Patriot după exercițiul RALY24 și discută sprijinul pentru Ucraina, dar MApN se opune donării acestuia.

România a finalizat procesul de operaționalizare a celui de-al doilea sistem de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot, în urma exercițiului Ramstein Legacy 24 (RALY24) desfășurat la poligonul din Capu Midia. Exercițiul, care a avut loc între 3 și 14 iunie, a inclus aproximativ 1.300 de militari din mai multe țări aliate, având ca scop instruirea într-un cadru multinațional pentru operațiuni defensive.

În contextul tensiunilor din regiune și a războiului din Ucraina, România a primit și primele șase drone Bayraktar, similare celor folosite de Ucraina în conflictul cu Rusia. Acest pas vine într-un moment în care se discută posibilitatea ca România să ofere sprijin Ucrainei prin transferul unui sistem Patriot, o decizie ce urmează să fie analizată în cadrul unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), convocată de președintele Klaus Iohannis pe 20 iunie.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis un raport către președintele Iohannis, înainte de ședința CSAT, exprimându-și poziția contrară donării sistemului Patriot către Ucraina. MApN a luat această decizie după consultări cu oficiali militari și reprezentanți ai regimentului Patriot, considerând că nu ar fi oportun ca sistemul să fie trimis în Ucraina în acest moment.

Președintele Iohannis a menționat anterior că România nu va trimite sistemul Patriot în Ucraina fără a primi ceva la schimb, pentru a nu rămâne vulnerabilă. România a achiziționat 7 sisteme Patriot pentru suma de 4 miliarde de dolari, dintre care 4 au fost deja livrate, iar restul sunt așteptate până în 2027. Decizia finală privind sprijinul pentru Ucraina va fi luată în cadrul ședinței CSAT, unde se așteaptă discuții aprinse între reprezentanții politici și cei militari.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 12 voturi
Nu: 21 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

33 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9768 RON
0.00010
USD
USD: 4.6516 RON
0.00410
GBP
GBP: 5.882 RON
0.01830
HUF
HUF: 1.2542 RON
0.00240
BGN
BGN: 2.5446 RON
CHF
CHF: 5.1861 RON
0.00060
Convertor valutar

Rezultat: ---