Externe Social Locale

România a trimis 40 de tone de ajutoare în zonele afectate de cutremur din Siria

schedule 14 feb. 2023, 12:36

România a trimis 40 de tone de ajutoare în zonele afectate de cutremur din Siria
LCV / Shutterstock

România a trimis două aeronave încărcate cu 40 de tone de ajutoare spre zonele afectate de cutremurul care a avut loc pe data de 6 februarie în Siria. Statul român a încercat să sprijine populația afectată de calamitatea naturală care a dus de moartea a zeci de mii de persoane.

40 de tone ajutoare din România au fost trimise în Siria

România a trimis două aeronave cu ajutoare pentru populația din Siria care a fost afectată de cutremur. Una dintre acestea va ajunge în oraşul turc Gaziantep, iar cealaltă aeronavă are ca destinație capitala Libanului, Beirut.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că din România au fost trimise 40 de tone de ajutoare umanitare care presupun corturi, saltele, paturi și alte lucruri de care au nevoie supraviețuitorii cutremurului.

„Vorbim de peste 40 de tone care pleacă în ambele părţi ale Siriei, în zona de nord-vest şi în zona care este sub autoritatea Guvernului sirian, vorbim de asistenţă umanitară, echipamente – corturi, saltele, paturi, tot ce este nevoie pentru situaţia care este acum în ambele zone din Siria”, a declarat, marţi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, la Baza 90 Transport Aerian Otopeni.

Oficialul a menționat că această misiune este susținută de Protecția Civilă Europeană, pentru că are loc sub egida lor. De asemenea, Arafat a precizat că ajutoarele vor fi predate la Beirut, după care urmează să ajungă în Siria la Semiluna Roșie.

„S-a stabilit că pentru partea unde este Guvernul sirian vor fi predate la Beirut, unde vor fi reprezentanţi ai Naţiunilor Unite şi vor ajunge în Siria la Semiluna Roşie care care se va ocupa de distribuirea lor, iar cealaltă o să aterizeze în Turcia, de unde vor fi preluate de Naţiunile Unite – Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, care va răspunde de distribuirea lor echidistantă la populaţia care are nevoie în zona de nord-vest a Siriei”, a precizat Arafat.

România a trimis deja două trenuri cu ajutoare către Turcia

Totodată, cheltuielile de transport sunt acoperite în totalitate pentru zona Beirut de Protecţia Civilă Europeană, iar pentru zona Gaziantep – doar 75% din costul total. Luni, primul tren cu ajutoare din România a ajuns în Turcia, iar al doilea tren urmează să ajungă astăzi.

„Pot să spun că facem un lucru foarte normal – să asistăm populaţia care este afectată în Siria. În Turcia primul tren deja a ajuns ieri şi probabil că va fi redirecţionat către Adana, al doilea tren a plecat ieri şi azi va ajunge în Turcia”, a menţionat Raed Arafat.

Aeronavele militare încărcate cu ajutoare au decolat din Baza 90 Transport Aerian Otopeni, în jurul orei 09,00. Acestea transportă saltele, paturi, corturi, la fel și produse alimentare.

„Se transportă bunuri materiale ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament (corturi, saltele, paturi) şi produse alimentare, conserve, donate de statul român şi puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”, a informat Ministerul Apărării Naţionale.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a luat hotărârea de a acorda asistenţă internaţională Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.


SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9761 RON
0.00010
USD
USD: 4.6567 RON
0.01320
GBP
GBP: 5.7878 RON
-0.01800
HUF
HUF: 1.2649 RON
-0.00200
BGN
BGN: 2.5442 RON
0.00010
CHF
CHF: 5.0938 RON
0.02600
Convertor valutar

Rezultat: ---