Social

Medicii de familie protestează contra modificărilor aduse Contractului Cadru începând cu 1 februarie

schedule 15 ian. 2024, 09:09

Medicii de familie protestează contra modificărilor aduse Contractului Cadru începând cu 1 februarie
LCV / Shutterstock

Medicii de familie ies în stradă pentru a protesta. Aceștia se declară nemulțumiți de modificările aduse Contractului Cadru începând cu 1 februarie

Protest în Sănătate. Medicii de familie ies în stradă

Medicii de familie din țară spun că le-a ajuns cuțitul la os și ies în stradă pentru a protesta. Aceștia se arată nemulțumiți de faptul că Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate reduc veniturile cabinetelor de medicina familiei și a celor de specialitate cu practică independentă, începând din data de 1 februarie.

Membrii Patronatului Medicilor de Familie din Timiș vor picheta, luni dimineață, sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Cadrele medicale sunt indignate de diminuarea punctului de servicii, eliminarea sporului rural, acordarea celor 20 de procente medicilor primari și de faptul că odată ce aceste modificări vor intra în vigoare, salariile unor medici vor fi diminuate chiar și cu 30%.

Medicii de familie spun că ei tot ar trebui încadrați alături de medicii și asistenții din spitalele din România, care cer salarii mai mari. Aceștia amenință că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, vor renunța să mai lucreze cu Casele județene de asigurări de sănătate, iar pacienți vor fi nevoiți să plătească toate consultațiile din buzunarul lor.

Tarifele achitate de CAS vor fi cu circa o treime mai mici

Potrivit CNAS, începând de la 1 februarie 2024, urmează să intre în vigoare un Ordin care prevede că valoarea unui punct per capita pentru medicii de familie va fi de 7,7 lei, iar a unui punct pentru servicii acordate pacienților de 6,2 lei. Consultațiile în policlinici vor fi achitate cu 3,3 lei/punct (în funcție de specialități, în timp ce o consultație este punctată în prezent cu 2 până la 40 puncte).

Aceste valori se poziționează mult sub cele practicate în prezent, în baza contractului – cadru încheiat între CNAS și medici pentru perioada iulie – decembrie 2023 și prelungit prin act adițional pentru luna ianuarie 2024. În această perioadă, un punct pentru fiecare pacient din lista unui medic de familie este achitat cu 12 lei, un punct pentru servicii în cabinet cu 8 lei, iar un punct pentru servicii în policlinică cu 4,5 lei.

În anul 2022, un punct per capita era achitat cu 10 lei, iar un punct pentru consultațiile în cabinetele medicilor de familie și în policlinici cu câte 4 lei. În cazul în care Ordinul va intra în vigoare de la începutul lunii februarie, tarifele achitate de CAS vor fi cu circa o treime mai mici.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---