Politic Social

Medicii de familie, în grevă. Salariul infim cu care ar rămâne un medic specialist, după noile prevederi

schedule 16 ian. 2024, 06:37

Medicii de familie, în grevă. Salariul infim cu care ar rămâne un medic specialist, după noile prevederi
Foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Luni, a fost grevă timp de o oră în policlinici și cabinete de medicină de familie din toată țara, iar protestele vor continua și astăzi. Doctorii sunt nemulțumiți că din luna februarie le vor scădea drastic veniturile pe cabinet și mulți dintre ei vor rupe contractul cu casele de asigurări. Astfel, pacienții vor trebui să plătească serviciile medicale. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susține că ar avea bani, doar dacă ar lua de la spitale, farmacii sau programe naționale. 

Greva medicilor de familie continuă

Peste 1.500 de medici de familie şi de ambulator din România au protestat față de noul contract cadru, care va fi încheiat pe 1 februarie și din cauza căruia, spun ei, veniturile vor scădea cu până la 30%. 

„Acum se asteapta la camera de garda 6-8 ore, daca colapseaza si acest ambulator unde vor ajunge, cat vor astepta, 10 zile, se poate muri”, a declarat Răzvan Costantinescu, medic de recuperare, pentru Observator.
„Un cabinet cu medic specialist de 400 de consultaţii şi 20 domicilii pierde în jur de 10.330 lei faţă de anul precedent”, a declarat Cătălin Petrencic, medic de familie, conform sursei citate.

După cheltuieli - salarii, facturi sau chirie - un medic specialist rămâne cu un salariu net de puțin peste 4.600 de lei, iar cel primar cu 7.800 de lei. Doctorii au avertizat că, dacă nu se revine la formula de calcul anterioară, nu vor mai acorda servicii medicale decontate și gratuite.

Bolnavii vor suferi cel mai tare, căci în lipsa unui contract cu casa de asigurări, ar urma să plătească servicii care pornesc de la 150 de lei o consultație la dermatologie până la 350 de lei un consut la un medic psihiatru. 

„O parte vor falimenta sigur şi cealaltă parte ...sigur nu vor face faţă să reziste în astfel de situaţii financiare”, a declarat Mihai Iacob, medic de familie. 
„Va fi falimentarea României, nu vom mai avea medicină de familie, se va desfiinţa dreptul la sănătate”, a declarat Alina Cusini, medic de familie. 

Autoritățile însă nu au soluții concrete pentru protestatari. Conducerea CNAS a spus că de undeva trebuie să taie bani: „De la alte domenii de activitate in care oricum finantarea nu este suficienta pana la finalul anului 2024”, a declarat Cristian Celea, preşedinte CNAS.

„Mesajul pentru ei este să participe cu buna credinţă la negocierile organizate de CNAS”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9765 RON
-0.00020
USD
USD: 4.6373 RON
0.00130
GBP
GBP: 5.8018 RON
0.00490
HUF
HUF: 1.2662 RON
0.00090
BGN
BGN: 2.5444 RON
CHF
CHF: 5.0832 RON
0.00110
Convertor valutar

Rezultat: ---