Sănătate

Medicii de familie refuză să mai acorde consultații gratuite și să elibereze rețete compensate

schedule 11 dec. 2023, 10:12

Medicii de familie refuză să mai acorde consultații gratuite și să elibereze rețete compensate
H_Ko/Shutterstock

Pacienții riscă să rămână fără consultații gratuite și rețete compensate de Casele de Sănătate. Medicii de familie amenință că nu vor mai oferi gratuități din cauza întârzierilor de plată a serviciilor pentru lunile anterioare.

Medicii nu vor mai oferi consultații și rețete compensate

Probleme în sistemul medical din țară. Medicii din mai multe județe din România au anunțat că din data de 18 decembrie nu se vor mai acorda consultații gratuite și nu vor mai elibera rețete compensate. Aceștia amenință că vor programa doar consultaţii contra-cost în afara programului, iar consultaţiile online sau telefonice nu vor mai fi funcţionale.

De asemenea, nu vor mai elibera nici rețete medicale compensate. Cadrele medicale sunt nemulțumite de faptul că s-au înregistrat din nou întârzieri de plată a serviciilor acordate în luna octombrie şi că sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcţionează în cea mai mare parte a timpului.

Reprezentanții organizațiilor profesionale aruncă vina pe Casele Județene de Asigurări de Sănătate, care ar fi achitat deconturile doar parțial. Din toată această încurcătură au de suferit cel mai mult pacienții, care depind de acele consultații gratuite și rețetele compensate eliberate de medicii de familie.

Acestora le este frică că nu vor mai putea să își procure medicamentele compensate de care au nevoie pentru tratamente și vor fi nevoiți să scoată bani din propriile buzunare pentru a-și achita analizele și alte investigații, care de regulă, pot fi compensate de CNAS.

Și în rândul celor de la Direcția de Sănătate Publică există o răscoală, deoarece deja în 25 de județe activitatea este blocată.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 2 voturi
Nu: 10 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

12 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9731 RON
0.00220
USD
USD: 4.5843 RON
0.01270
GBP
GBP: 5.8128 RON
0.01100
HUF
HUF: 1.2766 RON
0.00410
BGN
BGN: 2.5427 RON
0.00120
CHF
CHF: 5.2137 RON
0.00400
Convertor valutar

Rezultat: ---