Externe Social

40 de pompieri și 8 autospeciale din România sunt trimise în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor

schedule 29 iun. 2023, 17:25

40 de pompieri și 8 autospeciale din România sunt trimise în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor
Vlad Ispas/Shutterstock

România a trimis 40 de pompieri și 8 autospeciale ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în Grecia pentru a da o mână de ajutor în gestionarea incendiilor.

Pompieri din România, trimiși în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor

IGUS a anunțat că deja al treilea an consecutiv, pompierii români sunt prezenți în Grecia pentru a oferi sprijin în gestionarea incendiilor. În verile anilor 2021 și 2022, salvatorii români au luptat cot la cot cu autoritățile elene pentru a stinge incendiile care au distrus părți semnificative din pădurile din zona Atenei și de pe insula Evia.

Acest program are drept scop reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante, a mai transmis IGUS.

Pompierii români vor participa la misiuni specifice de monitorizare și stingere a incendiilor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de autoritățile elene. Din România au fost trimiși 40 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială de stingere de capacitate mare, 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă). Deplasarea a început joi pe ruta Ciolpani – București – Giurgiu – Sofia – Kulata – Grecia (Atena).

Ce echipament vor primi pompierii

Toate autospecialele de stingere sunt echipate cu motopompe transportabile și cu un rucsac de prim ajutor, în timp ce fiecare pompier va avea echipament individual de protecție și un aparat cu aer comprimat și o butelie de rezervă.

Grecia s-a confruntat cu mari focare de incendii în vara anului 2021 și 2022 din cauza temperaturilor caniculare. Hectare întregi de pădure au fost mistuite de flăcările care s-au extins cu repeziciune și care au ajuns până și în localitățile oamenilor.

În prezent, incendiile din Grecia au fost gestionate cu sprijinul oferit de numeroase state europene, printre care și România.

"Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în calitatea sa de punct național de contact, a primit, pe data de 02.05.2023, solicitarea autorităților elene de a pre-poziționa module specializate în stingerea incendiilor de pădure și în acest an. Această solicitare a fost transmisă către IGSU prin Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS", se arată în comunicatul IGSU, citat de Mediafax.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---