Update 13:40 Autorităţile au încheiat căutările presupusei drone din Galaţi, fără niciun rezultat. Localnicii s-au speriat după mesajul RO-Alert.
Update 10:00 Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați. Populația din Tulcea și Galați a fost prealertată.
Zeci de echipaje de poliţie, jandarmerie şi pompieri caută resturi de dronă pe câmpul de la marginea Galaţiului, lângă Cartierul Dimitrie Cantemir după ce localnici ar fi auzit mai multe aparate de zbor trecând foarte aproape de sol, dar şi o bubuitură.
„S-a primit o informaţie că ar fi căzut ceva, dar nu ştim exact ce şi cum. S-a măturat toată zona. Zona rămâne izolată până mâine dimineaţă. Mâine la 6 jumătate o să începem să căutăm iar. Cineva din Galaţi. A sunat la 112”, Sorin Claudiu Gavril, prefect Galați.
Timp de 90 de minute, localnicii au fost sfătuiţi, prin mesajul RO-Alert, să își păstreze calmul și să se adăpostească în beciuri, adăposturi de protecție civilă sau să rămână în interiorul locuințelor, departe de geamuri sau pereți exteriori.
Citește și:
Bilanțul tragediei feroviare din India. Operațiunea de salvare s-a încheiat
Amenințare cu bombă la bordul unui avion TAROM. Atac cibernetic pe aeroportul Henri Coandă
Israel și Hamas negociază din nou un acord de încetare a focului
Au fost puse filtre de poliție pe drumurile care duc către locul cu pricina din câmp, iar căutările se desfășoară la aproape 500 de metri față de locul în care ne aflăm.
„Noi nu am auzit nimic. Noi am fost în oraş. Noi am venit să închidem perimetrul şi atâta tot. Nu s-a auzit explozia”, a spus Poliția.
Autorităţile au început să emită mesaje RO-Alert după ce, începând din luna iulie a acestui an, la scurt timp după ce Rusia s-a retras din acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, armata lui Putin a început să atace porturile și depozitele ucrainene de la Dunăre, încercând să blocheze principala rută alternativă pentru exporturile de produse agricole ale Ucrainei.
Printre ținte s-au numărat și se numără în continuare porturile ucrainene Ismail și Reni, ambele aflate la câțiva kilometri de România. Drept urmare, România și-a mutat apărarea aeriană mai aproape de satele de pe Dunăre, vecine cu Ucraina, și au adăugat mai multe posturi militare de observare și patrulare în zonă.