Social

România, căutată pentru a pregăti piloţii ucraineni pe F-16. Reacția MApN

schedule 22 iun. 2023, 10:31

România, căutată pentru a pregăti piloţii ucraineni pe F-16. Reacția MApN
Foto: Shutterstock

Țările NATO se apropie de demararea unui program de furnizare de avioane F-16 Ucrainei, pentru câteva luni. Coaliția de țări occidentale are în vedere România ca posibilă bază pentru antrenarea piloților ucraineni. 

Occidentul explorează opțiunea de a pregăti în România piloți ucraineni pentru avioane F-16

„România este unul dintre locurile pe care coaliţia le analizează pentru a găzdui antrenamente”, a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual şi un fost oficial al Departamentului Apărării din SUA, a solicitat să fie citat sub protecţia anonimatului, potrivit Politico

Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfăşura antrenamentul cu avioane la o bază din România, au declarat actualul şi fostul oficial al Pentagonului. Este posibil ca Lockheed Martin, care construieşte F-16, să conducă antrenamentul, au completat aceștia. 

Forțele noastre aeriene operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, cumpărate din Portugalia, și urmează să cumpere încă 32 de avioane de la Norvegia. Cu toate acestea, recent, Bucureștiul a aprobat un plan de achiziționare a mai avansatului F-35, notează sursa citată.

România joacă un rol important în misiunea de poliție aeriană a NATO, o forță operațională internațională dedicată patrulării continue a cerului european pentru a reacționa repede la încălcări ale spațiului aerian. Țările NATO se mobilizează în mod regulat pentru a intercepta aeronavele rusești care zboară în zonă.

Reacția MApN

Chestionat dacă sunt în curs negocieri pentru ca piloţii ucraineni să fie instruiţi în România, Ministerul Apărării de la Bucureşti nu a confirmat, dar nici nu a negat că ţara este luată în considerare. În schimb, într-un comentariu mai larg, miercuri, ministerul a transmis că România „salută inițiativa de a stabili o coaliție a aliaților NATO pentru a asigura pregătirea piloților pentru avioanele F-16”.

„Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliaţii săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici şi cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că naţiunea ucraineană are capacitatea de a rezista şi de a se opune în mod eficient agresiunii ilegale ruseşti şi ocupaţiei teritoriului suveran al Ucrainei”, se menţionează în răspunsul Ministerului Apărării pentru Politico.

Detalii despre programul de pregătire 

Întâi de toate, piloții ucraineni vor urma un curs de pregătire de bază și un curs de limbă, supervizat de Marea Britanie, înainte de a începe instrucția pe avioane, a informat guvernul britanic săptămâna precedentă.

Amănunte despre program au venit după ce președintele american Joe Biden și-a acordat sprijinul pentru acest efort, luna trecută. Danemarca și Țările de Jos conduc efortul mulținațională de instruire, dar partenerii nu au rezolvat încă problema referitoare la teritoriile care vor furniza aeronavele necesare pentru instruire. 

Oficialii europeni nu au vrut să confirme sau să infirme faptul că propunerea de a institui piloții ucraineni în România este în discuție. Alături de Danemarca și Olanda, coaliția de pregătire include Marea Britanie, SUA, Portugalia, Norvegia și Belgia. 

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9756 RON
-0.00030
USD
USD: 4.6134 RON
0.02300
GBP
GBP: 5.7832 RON
0.00510
HUF
HUF: 1.2824 RON
-0.00140
BGN
BGN: 2.544 RON
-0.00020
CHF
CHF: 5.0909 RON
0.00650
Convertor valutar

Rezultat: ---